Onze materialen

Bij TakeAware doen we continu ons stinkende best om te innoveren met duurzame disposables, zodat plastics straks tot het verleden behoren, maar we zijn ook realistisch genoeg om te begrijpen dat er helaas nog niet voor alles een (goed) alternatief is. We willen onze klanten een zo duurzaam mogelijk assortiment aanbieden, maar tegelijkertijd ook kwaliteit.

Met de hulp van onderstaande materialen zorgen wij voor duurzamere alternatieven. De meeste opties hiervan dragen bij aan een circulaire economie, waarbij afval wordt omgezet tot waardevolle ingrediënten met als eindproduct onze friendly disposables.

Met ons ruime aanbod kan jij altijd een keuze maken die het beste bij jou past.

Palmblad

De palmbladeren die voor onze disposables worden gebruikt zijn natuurlijk afval. Dat klinkt raar, maar toch is het zo. De plantages waar de bladeren vandaan komen zijn namelijk niet speciaal voor deze doeleinden aangelegd. De oorzaak van de aanleg zit hem in de teelt van kleine vruchten, de bomen zijn dus niet geplant voor de bladeren. Door het jaar heen, gedurende de groei, verliest de boom zijn bladeren. Voorheen werd hier niets mee gedaan, de bladeren belandden op de afvalstapel of werden soms zelfs verbrand. Maar tegenwoordig niet meer. De bladeren worden verzameld, gewassen en gedroogd om vervolgens gebruikt te worden voor duurzame verpakkingen.

Het mooie aan disposables van palmblad? Elk product is uniek, want simpelweg elk blad is uniek. Verder hebben de producten een elegante, stevige en natuurlijke look en feel. Palmblad is plasticvrij, composteerbaar, hittebestendig en wordt volledig gemaakt uit hernieuwbare grondstoffen. Daarnaast wordt de natuur niet uitgeput omdat het restafval betreft.

Bekijk Palmblad

Bagasse (Suikerriet)

Bagasse is net als palmblad een afvalproduct, maar in dit geval van suikerriet. Bagasse is afgeleid van het Spaanse woord ‘afval’. Het is de pulp die overblijft nadat het sap van het suikerriet gescheiden is. Nadat de suikerrietpulp, die voorheen simpelweg verbrand werd, gescheiden is van het sap wordt het met behulp van hoge warmte en druk samengeperst en gevormd tot de disposables die je bij ons in de virtuele schappen ziet.


Bagasse heeft meerdere voordelen, voor zowel het milieu als voor jouw als bedrijf. Ten eerste is het gemakkelijk beschikbaar, riet groeit namelijk ontzettend snel. Vaak kan er elk half jaar al geoogst worden. Daarnaast worden suikerrietplangages niet speciaal voor deze doeleinden aangelegd, gezien de disposables van het afvalproduct worden vervaardigd. Disposables van bagasse zijn volledig biologisch afbreekbaar, plasticvrij en gemaakt van hernieuwbare grondstoffen. Bagasse-producten zijn zowel koelkast als magnetron bestendig en worden gebruikt voor warme en koude gerechten en dranken.

Bekijk Suikerriet

Polylactic Acid (PLA)

PLA is een biologisch afbreekbaar plastic afkomstig van gewassen als maïs en suikerriet. De glucose wordt uit het gewas onttrokken om vervolgens gefermenteerd te worden waardoor melkzuur ontstaat. Het melkzuur wordt vervolgens verwerkt tot polymeer zodat het gebruikt kan worden in de eindproducten, onze disposables. Het verschil met ‘traditioneel’ plastic? Dat zit hem in de grondstof. PLA wordt namelijk niet gemaakt van aardolie, maar van een hernieuwbare en plantaardige bron waardoor er bespaard wordt op fossiele grondstoffen.

Het gebruik van PLA-disposables heeft verschillende voordelen. Een van de belangrijkste is dat het composteerbaar is, de producten zijn afbreekbaar onder industriële composteeromstandigheden. Het is daarom belangrijk dat het juist gesorteerd en gerecycled wordt. Een ander voordeel is dat verpakkingsmateriaal met PLA transparant is, hierdoor blijven je producten perfect zichtbaar en weet jouw klant direct wat hij of zij koopt. Het derde grote voordeel is dat PLA flexibel is, waardoor het voor vrijwel allerlei soorten verpakkingsmateriaal gebruikt kan worden. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Bekijk PLA

Papier & karton

Papier en karton kent iedereen, maar voor het gebruik van disposables met dergelijke materialen kan je verschillende keuzes maken. Wellicht common sense, maar om karton en papier te maken, dienen er bomen gekapt te worden. Ontbossing speelt een grote rol in de klimaatverandering. Elk jaar wordt maar liefst 15% van de wereldwijde CO2-uitstoot hierdoor veroorzaakt (bron: FSC®).

Dit kunnen we uiteraard niet tegengaan, maar je kan er wel op een verantwoorde en milieubewuste manier mee omgaan. En dat is precies de reden waarom wij ernaar streven om enkel disposables aan te bieden met het FSC®-keurmerk of van Kraft papier.

Ben je niet helemaal bekend met De Forest Stewardship Council®? No worries, we lichten het even toe. FSC® is een wereldwijde non-profit organisatie die zich inzet voor behoud en verantwoord bosbeheer. Hierbij wordt gesproken van verantwoord bosbeheer wanneer er een balans is tussen de bijbehorende ecologische, sociale en economische aspecten (bron: FSC®).

Bekijk Papier

Kraft

Kraft papier en karton wordt gemaakt van papierpulp en is vaak herkenbaar aan de natuurlijke en bruine uitstraling. Het woord “kraft” is het Duitse woord voor sterk en dat is ook precies wat het is. Kraft papier is doorgaans sterker dan standaard papier wegens de willekeurige ligging en lengte van de vezels. Daarnaast heeft het een hoge dichtheid waardoor er minder vocht door het papier heen kan. Kraft papier biedt een duurzaam alternatief voor standaard papier, omdat het zeer goed gerecycled kan worden. Daarnaast is het zelfs met een bio plastic coating van PLA ook nog geheel composteerbaar.

Bekijk Karton

Plastic (PET)

PET staar voor Polyethyleentereftalaat en kennen wij allemaal als plastic. Hoewel er duidelijke nadelen zijn voor het gebruik van plastic bestaan er ook verschillende voordelen. Zo blijft plastic lang goed, is het niet zwaar en is het vergeleken met producten van ander materiaal een stuk goedkoper.

Bekijk PET

Recyclebaar Plastic (rPET)

Heel eerlijk? Het liefst verkopen we natuurlijk helemaal geen plastic. Echter bieden plastic verpakkingen veel voordelen, waardoor er nog veel vraag naar is. Om toch een duurzamer alternatief dan het traditionele plastic te kunnen bieden, verkopen wij disposables gemaakt van recyclebaar plastic (ofwel RPET). Het gebruik van RPET leidt tot een lager energieverbruik, lagere kosten en minder impact op het milieu.

Bekijk rPET

Aluminium

Aluminium is ontzettend duurzaam, het gaat niet alleen tientallen jaren mee, maar het kan ook bijna eindeloos worden gerecycled. En dat zonder kwaliteitsafname! Het recycle proces gebruikt daarnaast ook nog eens 95% minder energie dan de oorspronkelijke productie van aluminium (bron: International Aluminium Institute). Bovendien kan het eenvoudig gescheiden worden van ander restafval.

Naast het feit dat aluminium goed recyclebaar is, heeft het ook andere voordelen voor het milieu. Een van deze voordelen is dat aluminium relatief licht is, waardoor er minder brandstof nodig is voor het vervoer. Verder kan voedsel, verpakt in aluminium verpakkingsmateriaal, langer bewaard blijven en hoeft er dus minder weggegooid te worden.

Bekijk Aluminium

Bamboe

Bamboe is een plantsoort dat ontzettend snel groeit, dat vaak wordt gezien als onkruid. De plant maakt elk jaar opnieuw stammen aan die rap de hoogte in schieten. Om producten van de stengels te maken, worden de holle stammen in rechthoekige en vlakke strips gesneden. Deze strips worden aan elkaar gemaakt waarbij de natuurlijke nerfstructuur zichtbaar blijft.

Disposables van bamboe zijn sterk, hard en licht wat het geschikt maakt voor vele gelegenheden en gebruikers. Daarnaast zijn ze smaakneutraal, vocht-, olie- en diepvriesbestendig en geschikt voor gebruik in de oven en magnetron tot 200°C. Veel van bovenstaande materialen zijn volledig composteerbaar, dit geldt ook voor bamboe. Bovendien is bamboe snel hernieuwbaar wegens de snelle groei van de plant.

Bekijk Bamboe

Materialen voor onze handschoenen:

Latex

Latex lijkt op plastic, maar wordt gemaakt van natuurlijk rubber. In ons assortiment vind je veel latex handschoenen. Het voordeel van latex handschoenen is dat het materiaal zeer stevig en elastisch is. De handschoenen zijn minder geschikt voor het werken met olie of vet.

Nitril

Nitril is een syntetisch rubber en wordt, net als latex, ook vaak gebruikt voor handschoenen. De Nitril handschoenen in ons assortiment zijn ideaal om te gebruiken voor mensen die allergisch zijn voor latex. De handschoenen zijn vergelijkbaar met latex handschoenen, maar iets steviger en minder elastisch waardoor ze minder snel scheuren. Daarnaast zijn ze bestendig tegen olie en vet.

TPE

TPE handschoenen zijn gemaakt van synthetisch rubber en zijn ook een goed alternatief voor latex handschoenen. Ze beschermen je handen tegen bacteriën en ziektekiemen. Bovendien zijn ze huidvriendelijk, voelen ze zacht en glad aan en hebben ze een goede pasvorm.

Vitrile

Vitrile is een combinatie van vinyl en nitril. Onze vitrile handschoenen zijn ongepoederd, waardoor ze geschikt zijn om mee te werken in de medische- en voedingsindustrie. De handschoenen zijn zeer stevig en elastisch.