Alles wat je moet weten over (Bio)plastic disposables

Heel eerlijk? Het liefst verkopen we natuurlijk helemaal geen plastic. Echter is er helaas nog niet overal een (goed) alternatief voor te vinden zonder plastic. In ons assortiment vind je disposables van verschillende soorten plastic, die we hieronder op een rijtje hebben gezet. Ook hebben sommige van onze kartonnen disposables een dunne plastic (PE of PLA) coating, waardoor ze vet- en lekvrij zijn. Wil je meer weten over disposables met een coating? Je leest het hier!

Plastic (PET)

PET staat voor Polyethyleentereftalaat en kennen we allemaal als het 'normale' plastic. Hoewel er duidelijke nadelen hangen aan het gebruik van plastic, bestaan er ook verschillende voordelen. Zo blijft plastic lang goed, is het niet zwaar en is het vergeleken met producten van ander materiaal vaak een stuk goedkoper om te produceren. Let op: Plastic (bevattende) producten worden steeds duurder door nieuwe maatregelen. Hieronder lees je meer over deze zogenoemde SUP-richtlijnen. Benieuwd naar alle PET producten uit ons assortiment? Bekijk ze hier!

 

Gerecycled plastic (rPET)

Naast disposables die gemaakt zijn van PET, verkopen wij ook producten die gemaakt zijn van rPET: gerecycled plastic. Hierbij krijgt afval een tweede leven. Het gebruik van rPET leidt tot een lager energieverbruik, lagere kosten en minder impact op het milieu. Bekijk hier alle producten in ons assortiment die van rPET gemaakt zijn.

Polylactic Acid (PLA)

PLA is een biologisch afbreekbaar plastic afkomstig van gewassen als maïs en suikerriet. Polyactide of polymelkzuur is de naam voor thermoplastische polymeren van melkzuur. Deze worden vaak aangeduid met de afkorting PLA, afkomstig van het Engelse polylactic acid. Een voordeel van dit materiaal is dat het biologisch afbreekbaar is. Het verschil met ‘traditioneel’ plastic zit hem in de grondstof.

Het gebruik van PLA-disposables heeft verschillende voordelen. Een van de belangrijkste is dat het composteerbaar is, de producten zijn afbreekbaar onder industriële composteeromstandigheden. Het is daarom belangrijk dat het juist gesorteerd en verzameld wordt. 

Plastic (bevattende) disposables en SUP-richtlijnen

De SUP-richtlijnen omvatten een pakket aan maatregelen om het aandeel plastic in het zwerfafval te verminderen. Op 3 juli 2021 zijn de eerste maatregelen van start gegaan. Zo is er destijds een verbod gekomen op onder andere plastic borden, rietjes en roerstaafjes. Beetje bij beetje komen hier nieuwe maatregelen bij. Zo is er op januari 2023 een nieuwe wet ingegaan waardoor plastic (bevattende) producten duurder zijn geworden. Wil je meer weten over dit onderwerp? Je leest het hier! Overstappen op disposables die volledig vrij van plastic zijn? Klik hier voor al onze plasticvrije producten! 

1 van 24