Naar aanleiding van onze eerdere blogpost waarin we bespraken dat de regels met betrekking tot wegwerpplastic ongewijzigd blijven en momenteel niet gehandhaafd worden, delen we nu meer details over de richtlijnen voor kartonnen drinkbekers en voedselverpakkingen met plastic.
Vanaf 1 januari 2024 is het voor ondernemers niet toegestaan om bij consumptie ter plaatse wegwerpbekers en -bakjes met plastic aan te bieden, zoals het bekende koffiebekertje op kantoor of in de sportkantine. Alleen papieren en kartonnen drinkbekers en voedselverpakkingen met maximaal 5% plastic mogen nog gebruikt worden. Belangrijk is wel dat deze verpakkingen moeten worden ingezameld voor recycling om aan de richtlijnen te voldoen.
Voorwaarden voor maximaal 5% plastic in verpakking
Als bedrijven willen gaan voor de uitzondering om papieren of kartonnen drinkbekers en wegwerpvoedselverpakkingen met maximaal 5% plastic te gebruiken, zal de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) daar volgens het ministerie niet op handhaven. Maar er zijn wel een paar regels waaraan je moet voldoen:
- Meld je aan bij de ILT met een simpel meldformulier.
- Laat zien dat 75% van je aangeboden drinkbekers of maaltijdverpakkingen in 2024 wordt ingezameld voor recycling.
- Toon aan dat je drinkbekers of voedselverpakkingen volledig recyclebaar zijn.
- Hou een overzichtelijke administratie bij van de recyclinginzameling in 2024, en bewaar die minstens 3 jaar na dit kalenderjaar.
Het is dus niet toegestaan om papieren of kartonnen drinkbekers en voedselverpakkingen met meer dan 5% plastic aan te bieden voor consumptie ter plaatse. De ILT zal inspecties uitvoeren en indien nodig handhavend optreden.
Geen handhaving op extra kosten bij consumptie onderweg
Dit jaar zal de ILT niet handhaven op de verplichte meerprijs voor wegwerpbekers en -bakjes met plastic bij consumptie onderweg, zoals bijvoorbeeld een meerprijs bij een koffie to go. Dit beleid is een gevolg van de instructies van het ministerie aan de ILT om hierop niet te handhaven.
Overstappen op herbruikbaar of plasticvrije alternatieven
Veel ondernemers en organisaties hebben zich al volop voorbereid op de aankomende veranderingen in 2024, waarbij het aanbieden van plasticvrije bekers en voedselverpakkingen de norm wordt. Denk hierbij aan alternatieven, zoals herbruikbare bekers of voedselverpakkingen van plant-based materialen. Deze aanpak sluit ook naadloos aan bij het overkoepelende doel van de regelgeving: minder plasticgebruik en een bijdrage leveren aan een circulaire economie.
Bron: https://www.ilent.nl/actueel/nieuws/2024/01/17/voorwaarden-in-2024-voor-papieren-of-kartonnen-drinkbekers-en-voedselverpakkingen-met-plastic