Alles over de SUP-opslag en afvalbeheerbijdrage voor verpakkingen

 • Extra kosten voor disposables?

  Het is je wellicht niet ontgaan: Per januari 2023 is er een nieuwe wet ingegaan waardoor een aantal van onze producten duurder is geworden. Dit heeft alles te maken met de 'SUP-opslag' en de 'Afvalbeheerbijdrage Verpakkingen' die wij vanaf januari moeten betalen. Hoe dit precies zit en hoe hoog deze extra kosten zijn leggen we je hier uit.

 • Waarom worden sommige producten duurder?

  De veranderingen zijn onderdeel van de welbekende SUP-richtlijn. Deze richtlijn omvat een pakket aan maatregelen om het aandeel plastic in het zwerfafval te verminderen. Op 3 juli 2021 zijn de eerste maatregelen van start gegaan. Zo is er destijds een verbod gekomen op onder andere plastic borden, rietjes en roerstaafjes. Vanaf januari zijn daar nieuwe maatregelen bij gekomen. Het gaat hier om twee dingen: De afvalbeheerbijdrage voor verpakkingen en de SUP-opslag.

 • SUP-opslag

  De SUP-opslag is van toepassing op voedselverpakkingen voor eenmalig gebruik, die deels of geheel van plastic zijn gemaakt. Het gaat hier dus ook om kartonnen disposables die een dunne (bio) plastic coating bevatten. Als producent en importeur moeten wij een bijdrage betalen over alle SUP producten die wij op de Nederlandse markt brengen. Helaas zijn wij genoodzaakt om deze kosten door te berekenen aan onze klanten. Voor plastic (bevattende) disposables geldt de hiernaast aangegeven SUP-opslag. Deze extra kosten zijn al in onze huidige websiteprijzen verwerkt.

Goed om te weten: Klanten die ons de opdracht geven om bedrukte (SUP) disposables, met logo of huisstijl, te maken worden zelf gezien als de producent/importeur. Om deze reden zijn zij ook zelf verantwoordelijk voor de aangiftes.

 • Afvalbeheerbijdrage Verpakkingen 

  Als we het hebben over verpakkingen gaat het (volgens Afvalfonds verpakkingen, 2022) om alle producten, vervaardigd van materiaal van welke aard ook, die kunnen worden gebruikt voor het insluiten, beschermen, verladen, afleveren en aanbieden van andere producten, van grondstoffen tot afgewerkte producten, over het gehele traject van producent tot gebruiker of consument. 

  De Afvalbeheerbijdrage Verpakkingen kent verschillende tarieven, afhankelijk van het soort materiaal. Het tarief wordt bepaald door de kosten die het inzamelen, scheiden en recyclen van het specifieke materiaal met zich meebrengen. Dus hoe duurzamer de verpakking, hoe lager de bijdrage! Deze eventuele extra kosten zorgen ervoor dat sommige producten een prijsverhoging hebben gekregen. Hoe duurzamer het product en de verpakking, des te lager de afvalbeheerbijdrage.

Plasticvrij: Beter voor natuur en portemonnee!

Het kopen van plastic (bevattende) disposables is met ingang van januari 2023 dus een stukje duurder geworden. Zo betaal je in Nederland per 1.000 snackbakjes (met plastic coating) €2,30 extra. Daarnaast komen ook de kosten van de eventuele afvalbeheerbijdrage hier nog overheen.

De eventuele extra kosten van zowel de SUP-opslag als de afvalbeheerbijdrage zijn al verwerkt in de prijzen die je op onze website ziet. Wanneer er een SUP-opslag van toepassing is staat dit aangegeven op de productpagina. Daarnaast is dit ook op de factuur terug te vinden.

Gelukkig zijn er genoeg alternatieven op de markt die volledig plasticvrij zijn. Het overstappen naar plasticvrij is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor jouw portemonnee. Daarnaast komen er steeds meer maatregelen voor plastic (bevattende) voedselverpakkingen. In sommige gevallen worden ze uiteindelijk zelfs verboden. Wil je meer weten over de maatregelen die eraan komen? Je leest het hier!

Hieronder enkele voorbeelden van Friendly Disposables waarbij de SUP- opslag niet van toepassing is:

1 van 17
1 van 13

Bovenstaande informatie downloaden?

Download PDF