Regels wegwerpplastics onveranderd, maar voorlopig zonder handhaving

Ondanks recent aangenomen moties in de Tweede Kamer blijven de nieuwe voorschriften voor wegwerpplastics geldig. Demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat heeft echter de toezichthouder Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) geïnstrueerd om tijdelijk geen handhaving toe te passen op een specifiek gedeelte van deze regels.

Friet in plastic bakje

Lasten voor bedrijven en gebrek aan duidelijkheid

De toeslag die je mag doorberekenen aan de klant kwam al snel onder vuur te liggen vanwege de enorme last voor bedrijven en het gebrek aan effectieve voorlichting vanuit de overheid. Veel snackbars en afhaalzaken zeggen onvoldoende geïnformeerd te zijn over wat hen te wachten stond bij de invoering van de toeslag. De ILT onderzocht vorig jaar al de handhaafbaarheid van de regels en concludeerde dat ze te onduidelijk en ingewikkeld waren voor effectieve naleving. Er was kritiek op het gebrek aan duidelijkheid en het feit dat de regels neigden naar symboolwetgeving.

ILT stelde voor dat een eenvoudig verbod op wegwerpplastic effectiever zou zijn dan het proberen te ontmoedigen met complexe regels. De horeca en milieuorganisaties deelden deze kritiek en wezen op de onduidelijkheid rond de toeslag. Het ontbreken van een minimumbedrag en loopholes in het systeem, zoals het rekenen van slechts één cent voor wegwerpbekers of -bakjes, werden benadrukt. Hierdoor worden klanten totaal niet gestimuleerd om herbruikbare verpakkingen mee te nemen.

Aangenomen moties in de Tweede Kamer

Een van de aangenomen moties pleit voor het beëindigen van de plastictoeslag die mensen moeten betalen wanneer ze onderweg toch kiezen voor wegwerpbekers of -bakjes met plastic.

De andere twee moties hebben betrekking op het verruimen van de uitzondering voor wegwerpbekers voor consumptie ter plaatse. Vanaf 1 januari 2024 zou het gebruik van plastic (bevattende) bekertjes en verpakkingen voor consumptie ter plaatse, zoals in eet- en drinkgelegenheden, kantoren en bioscopen, niet langer zijn toegestaan. De Nederlandse regering benadrukt het belang van hergebruik van plastic (of gebruik van plasticvrije verpakkingen) en hanteert hierin een strenge aanpak. Recentelijk is echter een motie aangenomen die aangeeft dat bekertjes die voor maximaal 5 procent uit kunststof bestaan en volledig recyclebaar zijn, ook na 1 januari nog mogen worden gebruikt. Deze motie vraagt tevens aan het kabinet om geen handhaving op overtredingen toe te passen totdat de officiële regels zijn aangepast.

Belangrijke update in regels voor wegwerpplastic: Geen plastictoeslag voorlopig!

Op 14 december 2023 heeft demissionair staatssecretaris Heijnen besloten dat de regels voor plastic bevattende verpakkingen in stand blijven, maar voorlopig wordt er bij een deel van de regels niet gehandhaafd. Je mag als ondernemer nog steeds een meerprijs vragen voor wegwerpplastic bij consumptie voor onderweg. Wel zal de ILT vanaf 1 januari tijdelijk niet handhaven op deze verplichte meerprijs. Als ondernemer ben je nog steeds verplicht om een herbruikbaar alternatief aan te bieden of te accepteren dat klanten hun eigen herbruikbare bakjes of bekers meenemen. Hier kan de ILT wel op handhaven.

Ook zal de ILT niet handhaven bij consumptie ter plaatse op bekers en bakjes die bestaan uit maximaal 5% plastic, worden ingezameld volgens de daarvoor vastgelegde percentages en voor 100% kunnen worden gerecycled. Wil je als ondernemer gebruik blijven maken van dit soort bekers en bakjes? Binnenkort volgt meer informatie over de voorwaarden rond recycling en inzameling.

Bron: https://nieuwsienw.nl/2619232.aspx?t=Regels-wegwerpplastics-blijven-van-kracht-voorlopig-aangepaste-handhaving

Bron: https://minderwegwerpplastic.nl/nieuws/regels-wegwerpplastic-blijven-gelden

Duurzame alternatieven voor jouw verpakkingen

In 2024 worden de regels geëvalueerd dus we raden je aan onze website regelmatig te bezoeken voor de meest actuele updates over wet- en regelgeving. Zo blijf je altijd goed geïnformeerd en in lijn met de laatste ontwikkelingen.

Heb je geen zin meer om je zorgen te maken over of jouw verpakkingen wel of niet meer mogen? Stap nu over op onze plasticvrije disposables - goed voor het milieu én je portemonnee. 

Plasticvrije verpakkingen dragen bij aan het verminderen van plasticvervuiling en het behoud van natuurlijke hulpbronnen. Ze zijn dus biologisch afbreekbaar, composteerbaar of recyclebaar, waardoor ze minder lang in het milieu blijven en geen schadelijke stoffen achterlaten. Daarnaast helpen ze de CO2-uitstoot te verminderen doordat ze gebruikmaken van hernieuwbare grondstoffen in plaats van fossiele brandstoffen. Ontdek onze milieuvriendelijke disposables vandaag nog.