Overstappen op SUP-proof verpakkingen?

Je hebt vast wel eens gehoord van de term plasticsoep. Het verwijst naar alle plastic vervuiling in zeeën en oceanen. Een groot deel van dit plastic wordt veroorzaakt door wegwerpverpakkingen. Met behulp van de Singel Use Plastics-richtlijn probeert de Europese Unie het aandeel van wegwerpplastic in het zwerfafval en in zee te verminderen.

Het aanbieden van (gratis) plastic tasjes is al verboden sinds 2017. Sinds juli 2021 mogen ook plastic rietjes, bestek, borden en roerstaafjes niet meer verkocht worden. Op 1 januari 2023 zijn er aanvullende maatregelen ingegaan die impact hebben op de tarieven van plastic bevattende wegwerp verpakkingen. Meer over de nieuwe maatregelen lees je in ons blog. In dit artikel lees je hoe jouw bedrijf binnen no-time SUP-proof wordt en welke maatregelen ons nog te wachten staan. 

SUP-proof: beter vandaag dan morgen

Mocht je nog steeds plastic (bevattende) wegwerp verpakkingen gebruiken, is er nog geen reden tot paniek. Deze mogen momenteel nog gewoon gebruikt worden, met uitzondering van de eerder benoemde rietjes, borden, etc. Het is natuurlijk wel aan te raden om zo snel mogelijk over te stappen naar duurzamere alternatieven want er komen in de toekomst nog meer maatregelen aan. Afgelopen januari is er al een nieuwe wet ingegaan waardoor er een extra tarief betaald moet worden voor singel use verpakkingen, die deels of geheel van plastic zijn gemaakt. Per 1.000 stuks is dat een bedrag van €2,30. Daarnaast komen ook de kosten van de eventuele afvalbeheerbijdrage hier nog overheen. Wil je jouw organisatie volledig SUP-proof maken? Lees dan gauw verder!

4 duurzamere alternatieven voor wegwerpverpakkingen

Nederland zet zich momenteel in om van herbruikbare producten de nieuwe norm te maken. Daarnaast zijn duurzame plasticvrije materialen, zoals suikerriet, ook een goede optie voor jouw verpakkingen. Er is veel informatie beschikbaar over de nieuwe SUP-wetgeving en wellicht zie je door de bomen het bos niet meer. TakeAware is er om jou een handje op weg te helpen. Hieronder vind je enkele mogelijkheden om jouw verpakkingen te verduurzamen met producten uit ons eigen assortiment:

  • Serveer je patat of snacks? Vervang jouw plastic snackbakjes eenvoudig door bakjes die geen plastic bevatten. Ga bijvoorbeeld voor deze frikandelbakjes of deze frietbakjes met sausvak.

  • Als alternatief voor plastic bevattende koffiebekers, bieden wij zowel herbruikbare automatenbekers aan als hoogwaardig recyclebare bekers zoals onze Halo Cups.

  • Herbruikbare maaltijdbakjes voor de horeca zijn ook te vinden op onze website. Ze zijn ontworpen voor professioneel gebruik in de keuken en zijn verkrijgbaar in verschillende formaten en kleuren.

  • Serveer je hamburgers of belegde broodjes? Dit hamburgerbakje bevat geen plastic coating en is gemaakt van FSC® gecertificeerd papier(pulp), wat betekent dat het hout afkomstig is van verantwoord beheerd bosgebied. 

Naast deze alternatieven hebben we nog veel meer plasticvrije disposables in ons assortiment. 

Wat staat ons nog te wachten?

De Extended Producer Responsibility wetgeving is sinds 1 januari 2023 van kracht met als doel om het aantal plastic drinkbekers en verpakkingen voor eenmalig gebruik in 2026 met minimaal 40% te verminderen ten opzichte van 2022.

Verkoop je afhaalmaaltijden of koffie to go? Vanaf 1 juli 2023 mag je geen gratis plastic wegwerpbekers en maaltijdverpakkingen meer meegeven aan consumenten. Dit geldt ook voor de papieren bekers waaruit veel koffie to go wordt gedronken, omdat deze ook een laagje plastic bevatten. Als horecazaak moet je een herbruikbare optie aanbieden, een klein bedrag vragen (zoals bij plastic tasjes) of een 'bring your own' mogelijkheid geven.

Vanaf januari 2024 komt er voor consumptie ter plaatse wel een verbod op het gebruik van niet hoogwaardig recyclebare wegwerpbekers en -voedselverpakkingen. Horecagelegenheden en kantoren hebben de keuze om over te stappen op herbruikbare alternatieven of hoogwaardig recyclebare verpakkingen. Daarnaast moeten plastic deksels en doppen vastzitten aan plastic flessen en drankverpakkingen zodat ze al klaar voor recycling zijn als ze aan klanten worden geleverd.

Goed om te weten: gemeenten kunnen ervoor kiezen om voor festivals en andere evenementen volledig herbruikbare drinkbekers of voedselverpakkingen te vereisen.

Overstappen op SUP-proof disposables

Wacht niet tot alle maatregelen van kracht zijn, maar stap gelijk over op duurzame(re) alternatieven. Vervang jouw plastic (bevattende) verpakkingen door onze Friendly Disposables gemaakt van suikerriet, hout, palmblad of bamboe. Wil je helemaal af van wegwerpproducten? Kies dan voor onze herbruikbare producten. Bij TakeAware streven wij naar een wereld zonder plastic en zonder plasticsoep!

Op zoek naar meer informatie over dit onderwerp? Klik hier.