Alles over de SUP-opslag en de afvalbeheerbijdrage voor verpakkingen

Sinds 3 juli 2021 is de Single Use Plastics-richtlijn van toepassing. Deze richtlijn heeft als doel om bedrijven te bewegen om duurzame alternatieven te ontwikkelen voor kunststofproducten en -verpakkingen die maar één keer gebruikt worden. Zo is er in 2021 al een verbod gekomen op onder andere plastic borden, rietjes en roerstaafjes. De SUP-opslag en de afvalbeheerbijdrage verpakkingen zijn ook onderdeel van de richtlijn en zijn sinds januari 2023 van kracht. In dit blog lees je alles over deze nieuwe maatregelen en de consequenties daarvan voor jouw als klant.

 

SUP-opslag

De SUP-opslag is van toepassing op voedselverpakkingen voor eenmalig gebruik, die deels of geheel van plastic zijn gemaakt. Deze opslag is doorgevoerd om wegwerpplastics in het zwerfafval te verminderen en daarmee Nederland schoner te maken. Het gaat hier ook om kartonnen disposables die een dunne (bio) plastic coating bevatten. Als producent en importeur moeten wij een bijdrage betalen over alle SUP producten die wij op de Nederlandse markt brengen. Helaas zijn wij genoodzaakt om deze kosten door te berekenen aan onze klanten. Meer informatie over de nieuwe tarieven vind je hier.

Afvalbeheerbijdrage voor verpakkingen

Als we het hebben over verpakkingen gaat het (volgens Afvalfonds verpakkingen, 2022) om alle producten gemaakt van welk materiaal dan ook die gebruikt kunnen worden om andere producten te beschermen, te vervoeren en af te leveren, van grondstoffen tot afgewerkte producten en van de producent tot de gebruiker of consument.

De Afvalbeheerbijdrage Verpakkingen heeft verschillende tarieven afhankelijk van het soort materiaal. Het tarief wordt bepaald door de kosten van het inzamelen, scheiden en recyclen van het specifieke materiaal. Dus hoe duurzamer de verpakking van het product, hoe lager de bijdrage! Deze eventuele extra kosten kunnen ervoor zorgen dat sommige producten duurder worden. Hoe dit precies zit en hoe hoog deze extra kosten zijn leggen we je hier wat uitgebreider uit.

Plasticvrij: beter voor milieu en portemonnee

Het is duurder om plastic (bevattende) disposables te kopen sinds januari 2023. Als voorbeeld betaal je in Nederland per 1.000 snackbakjes (met plastic coating) €2,30 extra. Daarnaast komen ook de kosten van de eventuele afvalbeheerbijdrage hier nog bij. Gelukkig zijn er genoeg alternatieven op de markt die helemaal plasticvrij zijn, zoals onze plasticvrije disposables. Dit is niet alleen beter voor de natuur, maar ook voor je portemonnee. 

Bij TakeAware vind je een breed assortiment aan producten die bijdragen aan een circulaire economie, waarbij afval een tweede leven krijgt. Ons aanbod omvat disposables gemaakt van verschillende duurzame materialen, zoals hout, suikerriet en bamboe. Benieuwd naar ons aanbod? Kijk eens naar onze snackbakjes, sausbakjes en papieren zakken. Ons assortiment is kort geleden ook aangevuld met herbruikbare producten die dus keer op keer kunnen worden gebruikt.

Naast ons ruime assortiment aan disposables met een vaste kleur of print, is het ook mogelijk om producten te bedrukken met een eigen logo of ontwerp. Houd er wel rekening mee dat klanten die ons opdracht geven om bedrukte (SUP) disposables te maken, met logo of huisstijl, zelf als producent/importeur worden gezien en daarom verantwoordelijk zijn voor de aangiftes.