De term "circulaire economie" wordt steeds vaker genoemd in het nieuws en staat hoog op de politieke agenda. Nederland streeft namelijk naar een volledig circulaire economie in 2050. Het is een duurzame en voor velen wellicht een nieuwe manier van werken, met tal van kansen en voordelen voor ondernemers. Maar wat houdt een circulaire economie in? En welke voordelen levert de overstap naar circulariteit eigenlijk op?
Wat is circulaire economie?
De circulaire economie, ook wel de kringloopeconomie genoemd, is gebaseerd op het idee dat producten nooit buiten gebruik mogen raken of op de vuilnisbelt terecht mogen komen. In plaats daarvan worden alle producten na gebruik verwerkt tot nieuwe producten. Kort gezegd, alle grondstoffen blijven in de economie behouden en afval wordt voorkomen. Wanneer een product het einde van zijn levensduur bereikt, wordt het opgesplitst in losse elementen die weer teruggebracht worden in de productiecyclus. Hierbij staat recycling centraal, maar ook hergebruik, reparatie of biologische processen zoals compostering. In een circulair systeem gaat dit proces oneindig door.
Wat is het verschil tussen het circulair model en een lineair model?
In een lineaire economie ondergaan producten een levenscyclus van productie, verkoop, consumptie en afval. Het is een traditioneel model dat gebruik maakt van goedkope, gemakkelijk verkrijgbare grondstoffen die worden omgezet in producten. Aan het einde van hun levensduur worden deze producten weggegooid zonder dat er waarde wordt behouden of teruggewonnen, wat leidt tot uitputting van natuurlijke hulpbronnen en vervuiling van het milieu. Een circulaire economie streeft daarentegen naar hergebruik van grondstoffen zonder afval te creëren. Producten moeten duurzaam zijn en zo lang mogelijk meegaan. De circulaire economie wordt gezien als een manier om duurzamer te produceren en te consumeren, en om de negatieve impact van onze economie op het milieu te verminderen.
Waarom als bedrijf overstappen op een circulair systeem?
Helaas is de lineaire economie nog steeds het dominante model in onze maatschappij. De groeiende vraag naar grondstoffen en de schaarste van hulpbronnen zijn belangrijke redenen om over te stappen om een circulaire economie. Naast de duidelijke milieuvoordelen, zoals minder uitputting van natuurlijke hulpbronnen, minder luchtvervuiling en minder landgebruik, zijn er ook zakelijke voordelen. Door het implementeren van circulaire strategieën kun je als bedrijf:
- Kosten besparen door efficiënter gebruik te maken van grondstoffen en materialen.
- Nieuwe inkomstenstromen creëren door gebruikte producten terug te winnen en te verkopen.
- Jouw merkreputatie verbeteren door bij te dragen aan een duurzame toekomst.
- Inzicht krijgen in de volledige levenscyclus van jouw producten, wat kan leiden tot innovatie en verbeterde ontwerpen.
Al met al kan het overstappen naar een circulaire economie bedrijven helpen om concurrerend te blijven in een wereld waar duurzaamheid steeds belangrijker wordt.
TakeAware draagt bij aan een circulaire economie
Bij TakeAware vind je duurzamere(re) alternatieven voor disposables, gemaakt van verschillende materialen. De meeste producten uit ons assortiment dragen bij aan een circulaire economie, waarbij afval een tweede leven krijgt en wordt omgezet tot een verpakking. Wij zijn vastbesloten om onze klanten een zo milieuvriendelijk mogelijk assortiment aan te bieden. Wil jij ook een steentje bijdragen? Neem een kijkje in ons brede assortiment en vind de producten die het beste aansluiten bij jouw bedrijf! In onze digitale schappen vind je producten in de volgende categorieën: snacks, takeaway, zakken en tassen, borden en schalen, servetten en bestek, bekers, hygiëne en herbruikbare producten.