Het probleem van de Plasticsoep

Plastic is een mondiaal probleem. Zo'n 125 ton plastic zwerft in onze gronden, wateren en in de lucht. Ongeveer 40% van al het geproduceerde plastic wordt gebruikt voor verpakkingen. TakeAware produceert dan ook duurzame alternatieven voor disposables, zodat we dit percentage kunnen verlagen. Onze oceanen zitten vol met plastic en dit heeft geleidt tot de plasticsoep. Wat is de plastic soep, wat zijn de effecten en wat kunnen we er tegen doen?

Wat is de plasticsoep?

Het begrip plastic soep verwijst naar alle plastic vervuiling in de oceaan. Dit zijn niet alleen de plastic zakken en flesjes die aanspoelen op de stranden, maar ook micro en nano-plastics. Dit zijn stukjes plastic die zover uit elkaar zijn gevallen, dat zij met het blote oog niet meer te zien zijn. De plasticsoep is een immens en mondiaal probleem. Op dit moment wordt er geschat dat er zo'n 100 tot 150 ton plastic afval in onze wateren rondzwerft. Stel je eens voor hoeveel plastic boodschappentasjes dat zijn, als één boodschappentasje zo'n 3 gram weegt. 

De gevolgen van de plastic soep

Het produceren van plastic is enorm goedkoop en daarom wordt plastic in massa's geproduceerd. Plastic hoort niet thuis in ons milieu, want het breekt zichzelf nooit volledig af. Ondertussen bevindt plastic zich in de grond, het water en in de lucht, hierdoor komen veel dieren met dit plastic in contact. Dieren eten het plastic, kunnen erin verstrikt raken en hun ecosystemen worden aangetast. Niet alleen dieren, maar ook de mens haar gezondheid kan aangetast worden door de grote vervuiling. De concentratie aan microplastics is zo groot dat wij plastic eten, drinken en ademen. Deze grote hoeveelheden plastic in het milieu moeten gereduceerd worden. 

Plastic Soup Foundation 

Plastic Soup Foundation is opgericht in februari 2011. De missie van Plastic Soup Foundation is het stoppen van de plasticvervuiling bij de bron, de tsunami van de plasticsoep stoppen! Er worden campagnes opgezet waarbij de gezondheid van de mens, het dierenleed en andere milieueffecten in het achterhoofd gehouden worden. Plastic Soup Foundation spoort organisaties, bedrijven en consumenten aan om actie te ondernemen tegen de plastic soep. 

Plastic vervangers bij TakeAware

Bij TakeAware maken wij duurzaamheid beschikbaar voor iedereen. Wij verkopen verschillende soorten disposables van natuurlijke materialen, zoals suikerriet, bamboe en palmblad. Al onze producten zijn verkrijgbaar in verschillende varianten en formaten. Ons assortiment varieert tussen maaltijdbakken, smoothiebekers en servetten en nog meer. Bij TakeAware streven wij naar een wereld zonder plastic en zonder plasticsoep!