Op naar een wereld zonder plastic: Nieuwe SUP maatregelen en plasticvrije alternatieven

Om het probleem van de plasticsoep aan te pakken, heeft de Europese Unie de Singel Use Plastics-richtlijn opgesteld. Het heeft als doel het gebruik van wegwerpplastic te verminderen en zo bij te dragen aan een schonere leefomgeving voor mens en dier.

Sinds 2017 is het al verboden om (gratis) plastic tasjes te verstrekken in winkels en supermarkten. Plastic rietjes, bestek, borden en roerstaafjes mogen sinds juli 2021 niet meer verkocht worden. En op 1 januari 2023 zijn er aanvullende maatregelen ingegaan die van invloed zijn op de tarieven van wegwerpverpakkingen die plastic bevatten. In dit blog vind je meer informatie over de nieuwe maatregelen die vanaf 1 juli 2023 en 1 januari 2024 ingaan en bespreken we de plasticvrije alternatieven voor disposables.

Nieuw SUP-richtlijnen vanaf 1 juli 2023 en 1 januari 2024

Nieuwe SUP maatregelen vanaf 1 juli 2023 en 1 januari 2024

Voor de nieuwe maatregelen wordt er onderscheid gemaakt tussen consumptie voor onderweg en consumptie ter plaatse. Weet je niet welke situatie van toepassing is voor jou? Hier vind je een duidelijk overzicht!

Consumpties voor onderweg

Voor afhaal- en bezorgdiensten verandert er niet veel. Hoewel er geen verbod komt op plastic verpakkingen, zal het gratis aanbieden daarvan vanaf juli 2023 niet meer mogen. Net als bij plastic tasjes, zal de aanbieder een klein bedrag moeten vragen (zelf te bepalen). Herbruikbare alternatieven of door de consument meegebrachte verpakkingen kunnen daarnaast ook worden gebruikt.

Consumpties ter plaatse

Vanaf januari 2024 geldt er wel een verbod op het gebruik van plastic voedselverpakkingen en bekers voor consumptie ter plaatse, tenzij deze geschikt zijn voor hoogwaardige recycling. Dit verbod geldt bijvoorbeeld voor eet- en drinkgelegenheden, kantoren, sportkantines en bioscopen. Deze gelegenheden moeten de keuze maken om over te stappen op herbruikbare alternatieven, verpakkingen zonder plastic of hoogwaardig recyclebare verpakkingen.

Snackbakje van suikerriet

Plasticvrije alternatieven voor disposables

Geen paniek als je nog steeds plastic (bevattende) wegwerpverpakkingen gebruikt! Ze zijn op dit moment nog toegestaan, behalve dan de eerder benoemde rietjes en borden. Het is echter wel verstandig om zo snel mogelijk over te stappen op duurzamere alternatieven, aangezien er in de toekomst dus meer maatregelen worden genomen om het gebruik van plastic te verminderen. 

Gelukkig zijn er genoeg alternatieven op de markt die volledig plasticvrij zijn. Wil jij nog gewoon wegwerpverpakkingen blijven gebruiken zonder een klein bedrag te moeten vragen of ze te laten inzamelen voor hoogwaardige recycling? Vervang jouw plastic (bevattende) verpakkingen voor alternatieven die geen plastic bevatten.

Bij TakeAware streven we naar een wereld zonder plastic en zonder plasticsoep. In onze digitale schappen vind je daarom een ruim aanbod aan plasticvrije disposables. Vervang jouw plastic snackbakjes bijvoorbeeld door snackbakjes van suikerriet of karton. Gebruik je nog steeds plastic menuboxen voor takeaway? Gooi ze de deur uit en vervang ze door maaltijdboxen van suikerriet. Naast deze opties, hebben we nog veel meer disposables gemaakt van plant-based materialen. Bestel vandaag nog onze plasticvrije disposables en maak jouw bedrijf SUP-proof!