Hoe landen buiten Europa plastic afval verminderen

Plasticvervuiling vormt wereldwijd een serieuze bedreiging voor ons milieu. Terwijl Europa via de SUP-richtlijn stappen onderneemt om het aandeel plastic in het zwerfafval te verminderen, zijn er ook landen buiten Europa die zich inzetten om de plasticsoep aan te pakken. In dit blog lees hoe deze landen bijdragen aan de wereldwijde strijd tegen plasticvervuiling.

Hoe de plastic tas langzaam van de aardbodem verdwijnt

De regulering van plastic tassen wordt wereldwijd beschouwd als één van de meest populaire maatregelen om plastic afval tegen te gaan. Momenteel hebben meer dan 127 landen wereldwijd actieve stappen ondernomen om het gebruik van plastic tassen te beperken of te reguleren.

Afrika is koploper in deze aanpak met maar liefst 33 landen waar wetten van kracht zijn die het gebruik van plastic tasjes en andere wegwerpplastics beperken of verbieden. Landen zoals Kenia, Tanzania en Oeganda hebben het gebruik van plastic tasjes al verboden, maar er is één land dat zich onderscheidt: Rwanda. Rwanda heeft als doel om als eerste land ter wereld volledig plasticvrij te zijn. Ze streven naar een samenleving waarin plastic geen rol meer speelt. Het produceren, verkopen en gebruiken van plastic tasjes is daar zelfs illegaal. Doe je dit wel, dan riskeer je een boete en in extremen gevallen zelfs een gevangenisstraf van vier jaar.

In Noord-Amerika variëren de voorschriften met betrekking tot plastic tassen afhankelijk van de stad of staat. Een aantal voorbeelden hiervan zijn Californië, Hawaï en Montreal (Canada), waar lichtgewicht plastic tasjes zijn verboden. In Latijns-Amerika en het Caribisch gebied worden de regelgevingen met betrekking tot plastic tassen voornamelijk op stadsniveau geïmplementeerd. Colombia heeft bijvoorbeeld specifieke voorschriften opgesteld met betrekking tot de dikte van plastic tassen, het stimuleren van hergebruik en het gebruik van gerecyclede materialen.

Een goed alternatief voor plastic tassen zijn papieren tassen. Kartonnen tasjes kunnen meerdere keren worden gebruikt én zijn gemakkelijk recyclebaar. Meer weten over de voordelen van papieren tasjes? Je leest het hier.

Schildpad in plastic tas

Welke maatregelen neemt China om plastic afval te verminderen?

In een belangrijke stap richting een plasticvrije toekomst heeft de grootste plasticproducent ter wereld begin 2020 een verbod op plastic tasjes ingevoerd in alle grote steden. Dit initiatief markeert het begin van een groter plan om single use plastic in het hele land aan te pakken. Tegen 2025 is het doel om het gebruik van wegwerpplastic in de horeca en restaurants met minstens 30 procent te verminderen. Deze maatregelen zijn dringend nodig in China, waar het hele land te maken heeft met ernstige milieuproblemen als gevolg van plastic zwerfafval, dat zich onder andere ophoopt in rivieren en meren. Het land was voorheen ook een belangrijke importeur van plastic afval, maar stopte hier mee in 2018.

Hoe dragen de Verenigde Staten verder bij aan het terugdringen van de plasticsoep?

De Verenigde Staten dragen op verschillende manieren bij aan het verminderen van plastic afval. Hoewel er geen uniform beleid is dat geldt voor het hele land, nemen zowel individuele staten als lokale gemeenschappen maatregelen om plasticvervuiling aan te pakken. Veel staten hebben uitgebreide recyclingprogramma's opgezet om het recyclen van plastic afval te bevorderen en zo de hoeveelheid plastic die in het milieu terechtkomt te verminderen. Helaas zijn er ook steden die het belang van een plasticvrije wereld niet erkennen en proberen zelfs een verbod op plastic tasjes tegen te houden, zoals Oklahoma en Tennessee. Aan de andere kant streven staten zoals Californië juist naar meer progressieve maatregelen, waarbij het geleidelijk uitfaseren van niet-recyclebare kunststoffen wordt voorgesteld.

Naast het nemen van concrete maatregelen, wordt er in de Verenigde Staten ook intensief onderzoek gedaan naar nieuwe technologieën en materialen om de impact van plasticvervuiling te verminderen. Universiteiten, onderzoeksinstituten en particuliere bedrijven werken samen aan de ontwikkeling van biologisch afbreekbare plastics, verbeterde recyclingmethoden en duurzame verpakkingsalternatieven. Deze inspanningen zijn gericht op het vinden van innovatieve oplossingen die de afhankelijkheid van schadelijke plastic materialen verminderen en de overgang naar een meer duurzame en milieuvriendelijke toekomst mogelijk maken.

Op weg naar een plasticvrije toekomst

Hoewel er wereldwijd nog geen alomvattend verbod op plastic is, worden naast verboden ook andere maatregelen genomen om het gebruik van plastic te verminderen. Momenteel hebben 27 landen wereldwijd gekozen voor een plasticverbod, waarbij de nadruk vaak ligt op wegwerpproducten zoals borden, bekers en rietjes. Sommige landen gaan zelfs verder door het volledig verbieden van polystyreen of het beperken van de productie van plastic. Dergelijke verboden gaan meestal gepaard met specifieke uitzonderingen. In bepaalde delen van Australië bijvoorbeeld, zijn er uitzonderingen voor mensen met speciale medische behoeften met betrekking tot het verbod op rietjes, bestek, roerstaafjes en borden.

Opvallend is dat ongeveer 37% van de verboden afkomstig is van kleine eilandstaten, wat neerkomt op tien landen. Een voorbeeld hiervan is Ecuador, dat het gebruik van tassen, rietjes en flessen op de Galapagoseilanden heeft verboden om het gebied zo vrij mogelijk te houden van plastic voor eenmalig gebruik. 

Hoewel er nog een lange weg te gaan is in de wereldwijde strijd tegen plasticvervuiling, tonen de genomen maatregelen buiten de EU aan dat landen wereldwijd actie ondernemen om deze kwestie aan te pakken. Doe jij ook mee? Stap nu over op plasticvrije disposables.