Het belang van Earth Day

Op 22 april vieren we wereldwijd Earth Day, in Nederland ook bekend als de Dag van de Aarde. Dit initiatief is in 1970 opgericht door Gaylord Nelson, een voormalig Amerikaans senator, om bewustzijn te creëren over milieukwesties en het belang van milieubescherming te benadrukken.

Het thema van dit jaar is 'Invest in Our Planet', een vervolg op hetzelfde thema uit 2022. Het is een oproep aan overheden, bedrijven en individuen om te investeren in een betere toekomst voor onze planeet. In dit blog bespreken we waarom deze dag nog steeds zo belangrijk is en geven we je tips om deze dag te vieren!

De Dag van de Aarde

Waarom is Earth Day belangrijk?

Earth Day is een belangrijk moment om stil te staan bij het feit dat onze planeet kwetsbaar is en dat we de verantwoordelijkheid hebben om deze te beschermen voor toekomstige generaties.

De dag roept ons op tot actie en stimuleert ons om duurzame praktijken te omarmen, zoals het verminderen van onze ecologische voetafdruk. Bovendien biedt Earth Day een kans om overheidsbeleid en bedrijfspraktijken te beïnvloeden en zo op grote schaal een positieve impact te hebben op het milieu. 

Met de toenemende milieuproblemen, zoals klimaatverandering, ontbossing en vervuiling, is deze dag relevanter dan ooit tevoren. Een moment om samen te komen en ons in te zetten voor het beschermen van de planeet. Door te streven naar een gezonde en duurzame toekomst, dragen we bij aan het creëren van een betere wereld voor onszelf en de volgende generaties.

Hoe kun je Earth Day vieren?

Earth Day is dé uitgelezen kans om iets goeds te doen voor onze planeet. Met deze vijf tips zet je al een stap richting een groene(re) toekomst:

Ga naar een georganiseerd evenement

Wereldwijd worden er door mensen en bedrijven activiteiten georganiseerd om de aarde groener en leefbaarder te maken. Denk aan het planten van bomen, het zaaien van bloemen of het opruimen van zwerfafval. Op deze kaart vind je alle activiteiten en evenementen die georganiseerd worden. Ga in je omgeving na welke activiteiten er georganiseerd worden en doe mee! Organiseer je zelf een evenement? Je kunt hem eenvoudig toevoegen zodat meer mensen er vanaf weten.

Eet een dag vegetarisch of vegan

Denk je erover na om over te stappen op een vegetarische of zelfs vegan levensstijl of ben je gewoon benieuwd naar alle vleesvervangers die tegenwoordig bestaan? Dan is Earth Day de perfecte gelegenheid om de eerste stap te zetten. 

De vleesindustrie heeft namelijk een grote impact op het milieu. Wereldwijd worden bossen gekapt om ruimte ta maken voor veeteelt en de productie van veevoer. Bovendien draagt de productie van vlees bij aan een hoge CO2-uitstoot.

Probeer daarom een dag (of een week!) vegetarische alternatieven in plaats van vlees. Als je nog een stapje verder wilt gaan, kun je overwegen om alle dierlijke producten uit je dieet te schrappen en te kiezen voor plantaardige opties. Tip: serveer als bedrijf een vegetarische of veganistische lunch voor alle medewerkers.

Vergroen je omgeving

Een andere manier om iets terug te doen voor de aarde, is door het vergroenen van je omgeving, zoals je tuin of balkon. Plant bloemen, plaats een boompje of leg een moestuintje aan! Ook op een balkon kun je vergroenen met behulp van bloembakken en potten. Trek je schoenen aan en ga naar het tuincentrum om van alles aan te schaffen!

Bekijk natuurdocumentaires

Als je dieper in duurzaamheidsonderwerpen wilt duiken, is het kijken van natuurdocumentaires misschien iets voor jou. Hieronder vind je vier documentaires, allemaal te vinden op Netflix, die je vertellen hoe mooi onze natuur is, maar ook in welke staat deze helaas verkeert:

1. Cowspiracy: The Sustainability Secret

Cowspiracy is een onthullende documentaire die je kennis laat maken met de impact van de veeteeltindustrie op ons milieu. De documentaire onderzoekt de invloed van deze industrie op klimaatverandering, ontbossing en watervervuiling en presenteert plantaardig(er) eten als mogelijke oplossing.

2. Seaspiracy

In de documentaire Seaspiracy wordt de focus gelegd op onze oceanen en de impact die de mens heeft op de mariene soorten. Ze onderzoeken de betekenis van duurzaamheidslabels op vis producten, de oorzaken van plastic vervuiling en de gevolgen van overbevissing.

3. A Plastic Ocean

A Plastic Ocean is een confronterende documentaire die de impact van wegwerpplastic aantoont. Wat doet plastic vervuiling eigenlijk met onze oceanen? En hoe zit het met plastic op vuilnisbelten en in recyclinginitiatieven? Deze en meer vragen worden in de documentaire beantwoord.

4. A Life on Our Planet

De natuurdocumentaire die niet mag ontbreken in dit lijstje is natuurlijk A Life on Our Planet. David Attenborough vertelt over zijn leven en de dramatische veranderingen die hij heeft gezien in de natuur de afgelopen 70 jaar. De film biedt hoop en oplossingen om problemen als klimaatverandering, ontbossing en overbevissing aan te pakken.

Verdiep je in duurzame verpakkingen

Een groot deel van alle plastic vervuiling in zeeën en oceanen wordt veroorzaakt door wegwerpartikelen. De Europese Unie probeert met behulp van de Singel Use Plastics-richtlijn het aandeel van plastic in het zwerfafval te verminderen. In de loop van 2023 en 2024 volgen nog meer maatregelen. Door te kiezen voor milieuvriendelijke verpakkingen, zoals onze papieren tasjes, snackbakjes of borden en schalen draag je bij aan een toekomst zonder (wegwerp)plastic.

Ernest Hemingway quote

Bron: earthday.org

Wat doet TakeAware op het gebied van duurzaamheid?

We vinden er geen doekjes om: we willen duurzaamheid! Daarom doen we continu ons stinkende best om te innoveren met duurzame producten. Ons doel? We streven ernaar dat plastic tot het verleden behoort, liever vandaag dan morgen. Toch zijn we realistisch genoeg om te begrijpen dat er nog niet voor alles een even goed alternatief is. We willen onze klanten natuurlijk een zo duurzaam mogelijk assortiment aanbieden, maar wel met producten van goede kwaliteit. Zet je samen met ons de stap naar een plasticvrije toekomst? Bekijk nu ons ruime assortiment! We hebben herbruikbare producten, maar ook disposables gemaakt van duurzame materialen en plasticvrije disposables.