Inmiddels leven we met 7,7 miljard mensen op deze aardbol, een planeet die we allemaal ons thuis noemen. Elk levend wezen laat een ecologische voetafdruk achter op deze planeet, de één groter dan de ander. Met een ecologische voetafdruk wordt bedoeld hoeveel water en voedsel een mens gebruikt en hoeveel vervuiling hij of zij veroorzaakt gedurende één mensenleven. Iedereen kan een positieve bijdrage leveren door zijn of haar voetafdruk te verkleinen. Dit begint al bij simpele dagelijkse keuzes die je maakt.
Er zijn oneindig veel tips te vinden over grotere dingen zoals; vegetarisch eten of elektrisch rijden. Echter, juist over de kleine dagelijkse keuzes die je makkelijk kunt veranderen, zijn niet veel tips te vinden. Daarom 5 simpele manieren om jouw ecologische voetafdruk kleiner te maken.
1. Poets je huis met groene schoonmaakspullen!
Juist nu is een schoon huis belangrijker dan ooit. Vrijwel iedereen heeft wel een kast vol met schoonmaakdoekjes, bleek, ontstopper, allesreiniger en nog vele andere schoonmaakspullen. Wist je dat veel van deze producten barsten van de chemicaliën? Dit is niet alleen slecht voor het milieu maar óók voor de mens. Voor veel schoonmaakspullen zijn natuurlijke varianten beschikbaar. Neem als voorbeeld bleekwater, een ontzettend bijtend product dat prima vervangen kan worden door baking soda of azijn. Zo zijn er ook voor andere reinigingsproducten vaak natuurlijke en milieuvriendelijkere alternatieven te vinden.
2. Gebruik milieuvriendelijke verzorgingsproducten!
Tandenpoetsen, haren wassen en scheren zijn allemaal activiteiten die we als mens (bijna) dagelijks ondernemen. Bij deze handelingen komen veel verschillende producten kijken, die elke keer weer in een nieuwe flacon op je plankjes verschijnen. Voor bijna alle verzorgingsproducten bestaan milieuvriendelijke alternatieven. Zo heb je houten tandenborstels in plaats van plastic tandenborstels en bestaan er handdoeken van gerecycled katoen. Voor shampoos, douchegel, bodylotion en dagcrème bestaan navulbare flesjes en vaste zepen zonder plastic verpakking. In plaats van elke week een nieuwe plastic flacon met shampoo te kopen, vul je je duurzame flacon zelf bij. Zo help je met een kleine verandering mee aan het verminderen van je plasticverbruik.
3. Ga een rondje ploggen!
Bij het woord ploggen gaat er waarschijnlijk niet direct een lampje branden. Ploggen is een combinatie van de Zweedse woorden ‘rennen’ (Jogga) en ‘oprapen’ (plocka upp). Op het moment is deze trend steeds populairder aan het worden en is het voor veel mensen al normaal. Het doel van ploggen is dat je tijdens het hardlopen ook zwerfafval opruimt. Ben je niet zo’n renner? Je kan ook gewoon rustig ploggen terwijl je naar de supermarkt loopt.
4. Niet te lang onder de douche staan!
De gemiddelde Nederlander doucht ongeveer 9 minuten per douchebeurt. Een douchebeurt van 9 minuten kost ca. 65 liter water, wat ruim 9000 liter water per jaar is. Mocht je dat al veel vinden dan wil je niet weten wat het waterverbruik van een bad is. Als je je gemiddelde douchetijd zou verkorten naar 5 minuten, kan je maar liefst 3.500 liter water per jaar besparen. Koop bijvoorbeeld een douchtimer of spreek met je familie/huisgenoten een douchetijdlimiet af. Het verkorten van je douchetijd is niet alleen goed voor de vermindering van je watergebruik, maar ook voor het verminderen van het gasverbruik.
5. Verspil minder voedsel!
In elk huishouden wordt wel eens te veel gekookt of zijn er voedingswaren over de datum. Het gevolg hiervan is dan vaak dat het eten in de prullenbak terecht komt. Dit terwijl de houdbaarheidsdatum op een product vaak eigenlijk niet zoveel zegt over de échte houdbaarheidsdatum van dat product. Supermarkten zetten een datum op producten om te laten zien dat na de aangeven datum er bepaalde bacteriën kunnen groeien op het product. Meestal gebeurt dit pas weken na de aangeven datum en is het product dus nog prima te consumeren. Voordat je iets weggooit: Denk iets langer na en maak een bewuste keuze! Alles in het leven heeft een houdbaarheidsdatum, alleen soms niet de juiste ;)
Ben je geïnspireerd om je dagelijkse keuzes anders in te vullen? Wat goed! Als je een wereld met minder voedselverspilling, plastic en vervuiling wel ziet zitten, neem dan vooral een kijkje op onze website. Wij bieden disposables aan van duurzamere materialen zoals bamboe, suikerriet en palmblad. Bekijk bijvoorbeeld onze papieren tasjes, frietbakjes of snackbakjes.