Doe mee met de Verspillingsvrije Week

Bij TakeAware winden we er geen doekjes om: wij willen we duurzaamheid. Dat betekent niet alleen dat we ons inzetten voor het verminderen van plasticgebruik en het bestrijden van plasticvervuiling, maar ook voor alles wat het milieu ten goede komt. Van 11 tot en met 17 september is de Verspillingsvrije Week, daar haken wij dan ook graag op in. Het verspillen van voedsel is niet alleen zonde van de energie en middelen die erin zijn geïnvesteerd, maar heeft ook een aanzienlijke impact op het milieu. In dit artikel delen we 5 tips om voedselverspilling tegen te gaan.

Doe mee met de verspillingsvrije week

5 tips om voedselverspilling tegen te gaan

Heb je ooit voedsel weggegooid omdat het over datum was of bedorven? Je bent niet alleen. Voedselverspilling is een groot probleem in veel huishoudens, maar gelukkig zijn er slimme tips om het te voorkomen. Tijdens de Verspillingsvrije Week word je aangemoedigd om bewust om te gaan met voedselverspilling. We helpen je graag een handje op weg. Hier vind je 5 tips om voedselverspilling tegen te gaan:

1. Diepvriesgroenten en -fruit als gezond en duurzaam alternatief

Bevroren groenten en fruit behouden niet alleen hun voedingswaarde, maar blijven ook veel langer goed dan verse producten. Bovendien maakt het gemak van de vriezer het eenvoudig om de juiste porties te pakken, waardoor je verspilling voorkomt.

2. Slim bewaren

Wist je dat komkommers eigenlijk beter buiten de koelkast kunnen worden bewaard? Aan de andere kant blijven appels tot wel 4 weken vers in de koelkast. Wil je meer opslagtips? Het Voedingscentrum biedt een handige online Bewaarwijzer met opslagtips voor meer dan 2000 producten.

3. THT-datum en TGT-datum

Heb je melk of een ander product dat over de Tenminste Houdbaar Tot-datum is? Beoordeel de kwaliteit door te kijken, ruiken en proeven na de datum. Als het nog steeds goed smaakt, kun je het gewoon nog opeten.

Voor zeer bederfelijke producten is er de Te Gebruiken Tot-datum. Als je het niet vóór of op deze datum kunt consumeren, is invriezen een goede optie om voedselverspilling te voorkomen.

4. Restjes opnieuw gebruiken 

Als je restjes bewaart, kun je ze later nog consumeren. Maak van overgebleven groenten bijvoorbeeld een heerlijke soep, of gebruik oud brood om croutons te maken. Op die manier geef je eten een tweede leven!

In de meeste gevallen kunnen restjes tot 2 dagen in de koelkast worden bewaard, terwijl ze in de vriezer meestal tot wel 3 maanden houdbaar blijven.

5. Verse kruiden invriezen

Wil je verse kruiden langer bewaren? Snijd ze fijn, leg ze in een ijsklontjeshouder, voeg olie toe, dek de houder af en bewaar deze in de vriezer. De kruidenijsblokjes kun je eenvoudig in gerechten gebruiken door ze in de pan te doen.

Verse kruiden invriezen

Verpakkingen als bondgenoot tegen voedselverspilling

Verpakkingen kunnen een positieve impact hebben in de strijd tegen voedselverspilling. Als je een horecabedrijf runt, overweeg dan om je gasten altijd de mogelijkheid te bieden om restjes mee te nemen in een doggybag, in plaats van eten weg te gooien. Gebruik hierbij milieuvriendelijke disposables, en je bent al goed op weg!

TakeAware staat klaar om je te ondersteunen bij de overgang naar duurzamere wegwerpverpakkingen. In onze digitale schappen vind je een groot assortiment aan friendly disposables die bijdragen aan een circulaire economie, waarbij afval een tweede leven krijgt! We bieden verschillende disposables aan, veelal gemaakt van plant-based materialen. Bekijk nu ons volledige assortiment