Wat is een biologisch afbreekbare verpakking?

Bij het verminderen van afval en het beschermen van ons milieu denken we vaak aan recycling en hergebruik. Maar wat dacht je van biologisch afbreekbare verpakkingen? In dit blog gaan we in op de betekenis van biologisch afbreekbaar, de voordelen van biologisch afbreekbare verpakkingen ten opzichte van traditionele plastic verpakkingen en hoe ze helpen bij het verminderen van de afvalberg. 

Naast biologisch afbreekbare verpakkingen, hoor je ook vaak de term "composteerbare verpakkingen". Hoewel deze termen vaak door elkaar worden gebruikt, betekenen ze niet hetzelfde. Lees verder om meer te weten te komen over de verschillen tussen deze twee verpakkingen.

Biologisch afbreekbare verpakkingen

Wat is een biologisch afbreekbare verpakking?

Biologisch afbreekbare verpakkingen zijn in staat om op natuurlijke wijze af te breken zonder schadelijke stoffen achter te laten in het milieu. Wanneer we biologisch afbreekbare verpakkingen weggooien, beginnen ze af te breken door middel van biologische processen, zoals bacteriën en schimmels en worden ze omgezet in natuurlijke elementen, zoals water en biomassa.

Biologisch afbreekbare verpakkingen zijn gemaakt van natuurlijke materialen, zoals plantenvezels, maïs of suikerriet. Deze materialen worden verwerkt tot een verpakking die vergelijkbaar is met traditionele verpakkingen, maar die biologisch afbreekbaar is.

Wat zijn de voordelen van biologisch afbreekbare disposables?

Biologisch afbreekbare verpakkingen bieden verschillende voordelen ten opzichte van traditionele verpakkingen. Hier zijn enkele redenen waarom deze verpakkingen een slimme keuze zijn voor jouw bedrijf: 

1. Minder milieubelasting

Door te kiezen voor biologisch afbreekbare verpakkingen, verminder je de hoeveelheid afval die in onze oceanen terechtkomt. Deze verpakkingen zijn gemaakt van natuurlijke materialen en breken snel en gemakkelijk af in een natuurlijke omgeving. Plastic daarentegen breekt nooit volledig af. Kleine deeltjes, ook wel microplastics genoemd, komen uiteindelijk terecht in de grond, het water en in de lucht.

2. Minder CO2-uitstoot

Biologisch afbreekbare verpakkingen worden gemaakt van hernieuwbare grondstoffen, zoals maïs en suikerriet. Dit in tegenstelling tot traditionele verpakkingen die gemaakt worden van fossiele brandstoffen. Hierdoor wordt de CO2-uitstoot die gepaard gaat met de productie en het transport verminderd.

3. Kostenbesparend

Omdat biologisch afbreekbare verpakkingen van natuurlijke materialen worden gemaakt, zijn ze goedkoper te produceren dan traditionele verpakkingen. Bovendien word je als bedrijf gezien als milieubewust wat weer meer klanten kan aantrekken.

Wat is het verschil tussen biologisch afbreekbaar en composteerbaar?

De termen "biologisch afbreekbaar" en "composteerbaar" worden vaak door elkaar gebruikt, maar er is een belangrijk verschil tussen de twee. Biologisch afbreekbare materialen kunnen op natuurlijke wijze afbreken tot elementen zonder specifieke omstandigheden. Composteerbare materialen daarentegen breken alleen af onder specifieke omstandigheden die worden gecreëerd in een compostomgeving. Composteren is een gecontroleerd proces waarbij organisch materiaal wordt afgebroken tot compost, dat weer gebruikt wordt als bodemverbeteraar. Composteerbare producten dragen dus bij aan een duurzame en circulaire economie, waarbij afval wordt omgezet in een waardevol middel voor de groei van planten en gewassen.

Biologisch afbreekbare disposables koop je bij TakeAware

Door te kiezen voor biologisch afbreekbare verpakkingen, lever je als bedrijf een positieve bijdrage aan het milieu en bespaar je tegelijkertijd kosten. Bij TakeAware vind je een ruim aanbod aan disposables die 100% biologisch afbreekbaar zijn. Zo hebben we bestekbordensnackbakjessnackzakken en nog veel meer! Al onze biologisch afbreekbare producten zijn te herkennen aan het groene BIO logo onderaan de product foto.