Trends in voedselverpakkingen: Duurzaamheid, gemak en innovatie

De voedselverpakkingsindustrie staat nooit stil en blijft zich ontwikkelen in reactie op veranderende wetgeving en consumentenvoorkeuren, technologische vooruitgang en groeiend milieubewustzijn. Hier volgen vijf trends die momenteel de markt beheersen.

Trends in voedselverpakkingen

1. Duurzaamheid

Duurzaamheid vormt de kern van de verpakkingsindustrie. De groeiende bewustwording van de schadelijke gevolgen van plastic heeft niet alleen consumenten, maar ook beleidsmakers wereldwijd aangespoord om actie te ondernemen. Zo zijn de SUP-richtlijnen opgesteld die een pakket aan maatregelen omvatten om het aandeel plastic in het zwerfafval te verminderen. Als gevolg daarvan worden producenten gedwongen hun verpakkingsmethoden te herzien en alternatieven te omarmen die vriendelijker zijn voor de planeet.

Bij TakeAware is dat niet anders; daarom bieden we duurzamere(re) alternatieven aan voor wegwerpartikelen, vaak gemaakt van plantaardige materialen. De meeste producten uit ons assortiment dragen bij aan een circulaire economie, waarbij afval een tweede leven krijgt en wordt omgezet tot een verpakking. Alles draait bij ons om Friendly Disposables. We zetten hierin stappen, maar willen het niet te zwaar maken. Zo helpen wij jou om hapje voor stapje duurzamer te worden!

Herbruikbare verpakkingen

2. Herbruikbare verpakkingen

Vanaf 1 januari 2024 geldt het principe van herbruikbaar servies voor consumptie ter plaatse. Dit betekent dat afwasbaar serviesgoed, zoals herbruikbare mokken op kantoor en hoogwaardig recyclebare bekers en bakjes op festivals en evenementen het uitgangspunt worden.

Deze trend heeft ook geresulteerd in diverse proeven binnen winkels en supermarkten, waarbij herbruikbare en navulbare verpakkingen worden geïntroduceerd en uitgeprobeerd. Deze aanpak sluit naadloos aan bij de circulaire economie, waarin verpakkingen worden ontworpen om keer op keer te worden gebruikt.

3. Slimme verpakkingen

Met de integratie van technologie in voedselverpakkingen hebben we nu slimme verpakkingen. Deze zijn voorzien van onder andere QR-codes, om consumenten te voorzien van informatie over de herkomst en houdbaarheid van het voedsel. Dit draagt niet alleen bij aan transparantie, maar ook aan voedselveiligheid.

Bedrukte disposables

4. Verpakkingsontwerpen op maat

Tegenwoordig is het essentieel om je als merk te onderscheiden. Disposables bedrukken met jouw eigen logo is dan ook een van de makkelijkste manieren om reclame te maken voor jouw bedrijf. Je serveert heerlijke producten en de buitenwereld mag best weten van wie dat komt! Daarnaast is het zo dat hoe vaker je iets ziet, hoe beter je het gaat herkennen. Dat geldt natuurlijk ook voor het logo van jouw zaak!

Met gepersonaliseerde verpakkingen zorg je ervoor dat je opvalt tussen de massa. Het is dé manier om jouw naamsbekendheid te vergroten. Veel van onze disposables zijn geschikt voor bedrukking. Meer informatie daarover vind je hier.

5. Gemak

Consumenten hechten steeds meer waarde aan gemak. Portieverpakkingen, maaltijdkits en magnetronbestendige verpakkingen spelen in op de behoeften van een drukke levensstijl. Dit vergemakkelijkt niet alleen de consumptie, maar vermindert ook voedselverspilling.

Als je op zoek bent naar verpakkingsopties die aansluiten bij deze trends, hoef je niet verder te zoeken dan TakeAware. Van suikerriet snackbakjes tot herbruikbare koffiebekers, we bieden een breed scala aan oplossingen die passen bij een duurzame en innovatieve toekomst. Ontdek vandaag nog ons volledige assortiment en ervaar zelf de voordelen van onze verpakkingen.