Plastic rietjes kopen? Dit is waarom je ze nergens vindt

Plastic rietjes waren ooit een alledaags gebruiksvoorwerp dat je bijna overal kon vinden: in restaurants, fastfoodketens, supermarkten en zelfs in je eigen keukenla. Maar tegenwoordig kun je ze niet meer overal kopen. Waarom? Het antwoord is simpel: plastic rietjes zijn niet meer van deze tijd omdat ze voor veel milieuproblemen zorgen. In dit blog gaan we dieper in op deze problemen en bespreken we duurzame alternatieven voor plastic rietjes.

Plastic rietjes

De impact van plastic rietjes op het milieu

Jarenlang was het heel gebruikelijk om een plastic rietje in je cocktail of smoothie to go te krijgen. Met de toenemende bezorgdheid over de impact van plastic afval op het milieu zijn veel landen de afgelopen jaren begonnen met het verbieden of beperken van het gebruik van plastic rietjes. In plaats daarvan worden duurzamere alternatieven, zoals rietjes van karton of papier, steeds populairder.

De stap naar duurzamere alternatieven voor plastic rietjes is gezet vanwege de plasticvervuiling die ze veroorzaken in zeeën en oceanen. Door hun lichte gewicht en kleine formaat worden ze gemakkelijk meegenomen door wind en stroming en komen dan terecht in het water of op andere plekken in de natuur. Plastic dat na gebruik niet wordt verwerkt, valt na tientallen jaren pas uiteen in kleine deeltjes die microplastics worden genoemd. Onze oceanen zitten niet alleen vol met plastic rietjes, ook andere plastic wegwerpartikelen zoals tassen en verpakkingen dragen bij aan de plasticsoep. Het gevolg hiervan is dat dieren het plastic binnenkrijgen, erin verstrikt raken en hun ecosystemen aangetast worden. 

De productie van plastic rietjes vereist ook olie, gas en andere schaarse hulpbronnen. Dit is schadelijk voor het milieu en draagt bij aan de uitputting van natuurlijke hulpbronnen. Daarnaast veroorzaakt de productie van plastic rietjes ook lucht- en waterverontreiniging.

Verbod op plastic wegwerp rietjes

Het is natuurlijk niet gek dat met de grote impact die plastic rietjes en andere plastic disposables hebben op het milieu, de Europese Unie met drastische maatregelen komt. Met behulp van de Singel Use Plastics-richtlijn probeert de EU het aandeel van wegwerpplastic in het zwerfafval en in de oceaan te verminderen. Sinds 3 juli 2021 geldt dan ook een verbod op een aantal plastic wegwerpartikelen, waaronder plastic rietjes. Het verbod op plastic rietjes en de SUP-wetgeving hebben gevolgen voor bedrijven die deze producten kopen en verkopen. Bedrijven moeten alternatieven vinden voor plastic wegwerp rietjes en andere plastic producten voor eenmalig gebruik om aan de nieuwe wetgeving te voldoen. Op onze website vind je een ruim assortiment aan plasticvrije disposablesMeer weten over de SUP wetgeving en de maatregelen die ons nog te wachten staan in de toekomst? Hier lees je alle nieuwe updates en belangrijke informatie!

Rietjes kopen? Kies voor papieren rietjes of rieten rietjes 

Waarom op zoek gaan naar plastic rietjes wanneer er betere alternatieven beschikbaar zijn? Bij TakeAware verkopen we geen gewone disposables. We streven altijd naar duurzamere alternatieven voor wegwerp producten, veelal gemaakt van plant-based materialen. Zo ook voor onze rietjes, die allemaal 100% biologisch afbreekbaar zijn. We streven naar een wereld zonder plastic en zonder plasticsoep! Doe je ook mee? In ons assortiment vind je zowel papieren rietjes in verschillende kleuren als rieten rietjes.