Energie besparen in de horeca

In de meeste horecazaken wordt veel energie verbruikt. Momenteel stijgen de energiekosten, dus het is slim om kritisch naar je verbruik te kijken. Het verlagen van de energierekening kan op korte termijn door middel van de onderstaande energiebesparingstips. Zo draag jij een steentje bij aan het klimaat, maar ook aan jouw eigen rekening. 

Beter omgaan met de verwarming

Veel stookkosten zijn te besparen door te letten op de verwarming. Stook de verwarming niet de hele dag en ook niet op de hoogste stand. Een goede tip: zet de radiatoren een uur voor sluitingstijd uit, de gasten zullen hier niks van merken en het levert een aanzienlijke besparing op. Daarnaast is het slim om de radiatoren vrij te houden. Zet er geen meubels voor en hang er geen gordijnen overheen. Op deze manier kan de warmte zich verspreiden over de gehele ruimte en blijft het niet op één plek hangen. Het is belangrijk om volledig te profiteren van de opgewekte warmte.

Let op de deuren

Dit klinkt voor de hand liggend, maar let goed op de deuren in je horecazaak. Laat deuren niet lang open staan en zorg bij de ingang voor bijvoorbeeld zware gordijnen die de warmte binnenhouden en minder kou binnenlaten. Denk hierbij ook aan tussendeuren die onnodig open staan. Als er kieren en naden in jouw pand zitten, voorzie deze dan van tochtstrips. Tochtstrips zijn eenvoudig en effectief. 

Ga voor duurzame verlichting

Vervang alle gloei- en halogeen lampen door ledlampen. Ledlampen zijn ongeveer 85% zuiniger in energie dan gloeilampen. In veel keukens hangen nog steeds oude TL-lampen, door deze te vervangen door nieuwe TL-lampen wordt er ook op energie bezuinigd. Het is ook handig om tijdschakelaars op je buitenverlichting te zetten. Op deze manier staat de buitenverlichting niet onnodig lang aan. Een kleine sfeertip: gebruik veel kaarsen. Kaarsen staan niet alleen gezellig en brengen sfeer, maar verwarmen de ruimte ook nog eens behoorlijk op.

Energie besparen in de keuken

Zet ongebruikte gaspitten tijdens het koken uit. Door deze uit te zetten, wat een kleine extra handeling is, bespaar je zo'n 10 procent. Wanneer je in jouw horecazaak gebruik maakt van een frituur, is het slim om de temperatuur van het vet niet te laten stijgen boven de 180 graden. Dek de frituur af wanneer je hem even niet gebruikt, om de warmte te behouden. Zo gaat er zo min mogelijk warmte verloren en kost het minder energie om opnieuw op te warmen. 

Duurzaamheid bij TakeAware

Bij TakeAware bieden wij duurzame disposables aan, die als goed alternatief dienen voor plastic verpakkingen. De meeste producten uit ons assortiment dragen bij aan een circulaire economie, waarbij de producten en materialen een tweede leven krijgen. Op deze manier dragen wij graag een steentje bij aan het redden van het klimaat. Wij streven ernaar dat plastic tot het verleden behoort, liever vandaag dan morgen. Ben je benieuwd naar ons assortiment? Kijk dan eens naar onze zakken en tassen, cateringdozen, koffiebekers en servetten