Een feestelijke en duurzame jaarwisseling vier je zo

Vuurwerk, oliebollen, champagne en gezelligheid. Volgens velen het beste recept voor oudejaarsavond. Het zijn alleen niet de meest duurzame tradities. Met het afsteken van vuurwerk ontstaat er bijvoorbeeld een grote berg afval en oliebollen bevatten vaak dierlijke producten. Genoeg redenen om te kiezen voor milieuvriendelijke alternatieven. Met onderstaande tips zorg je alsnog voor een onvergetelijke jaarwisseling!

Alternatieven voor vuurwerk

Tijdens oud en nieuw schieten mensen massaal vuurwerk de lucht in. Bij het afsteken van vuurwerk komt er een grote hoeveelheid fijnstof vrij. Dit is niet alleen ongezond voor de mens, maar ook schadelijk voor het milieu. Dalende fijnstoffen en andere restanten van vuurwerk, zoals microplastics, komen in de grond terecht en zorgen voor bodem- en watervervuiling. Is een van de volgende alternatieven misschien een goede optie voor de toekomst?

Samen afsteken is beter dan alleen

De meest milieuvriendelijke manier is om helemaal geen vuurwerk af te steken. Maar voor mensen die toch graag knallend het nieuw jaar inluiden, is het organiseren van een kleine vuurwerkshow met de hele straat wellicht een goede optie. Want zeg nou zelf, samen vuurwerk kijken is toch veel leuker dan alleen? Bovendien bespaar je geld en wordt het milieu ook een stukje minder vervuild.

Glinsterende sterretjes afsteken

Sterretjes, iedereen kent ze wel van vroeger. Het is misschien niet de duurzaamste optie, maar het zorgt voor minder afval dan siervuurwerk, dus geef het zeker weer een kans dit jaar!

Ballonnen gevuld met confetti

Een leuke tip voor binnen: ballonnen met biologisch afbreekbare confetti erin. Een vrolijk en kleurrijk alternatief voor vuurwerk. Om middernacht prikken alle gasten een ballon met een naald of prikker open, en ta-da! Je creëert nu eigenlijk een kleine vuurwerkshow. Pluspunt: de ballonnen zijn op de avond zelf ook nog eens leuke decoratie.

Geen oud en nieuw zonder oliebollen

Onmisbaar tijdens de jaarwisseling: een lekkere oliebol! Maar, hoe zorg je ervoor dat deze lekkernij ook duurzaam is?

Zelf vegan oliebollen bakken

Als je zelf oliebollen gaat bakken, heb je al meteen de meest lokale oliebol die je maar kan hebben. Let wel: bij veel kant-en-klare bakmixen moet je een ei of een scheutje melk toevoegen. Natuurlijk niet erg duurzaam. Kies in plaats daarvan voor een vegan recept! Je hebt maar een paar ingrediënten nodig: bloem, amandeldrink, water, (instant) gist, suiker, zout en zonnebloemolie of andere plantaardige olie om in te bakken. Voeg eventueel rozijnen of krenten toe en bakken maar!

In de rij bij een oliebollenkraam

Ben je geen ster in de keuken of heb je geen tijd om uren te bakken, maar wil je toch genieten van een vegan oliebol? Zoek een oliebollenkraam bij jou in de buurt! Wist je dat traditionele oliebollen gewoon geschikt zijn voor veganisten? Echter gebruiken veel bakkers roomboter of melk voor het beslag. Vraag voor de zekerheid naar de ingrediënten en geniet van een duurzame oliebol.

Verkoop je zelf oliebollen en wil je opvallen met duurzame en trendy verpakkingen? Dan ben je bij TakeAware aan het juiste adres! Onze oliebollen zakken zijn verkrijgbaar in verschillende formaten en kleuren. Zo genieten jouw gasten met een gerust hart van de lekkerste oliebollen. Tasje erom? Ook dat vind je in onze digitale schappen! Bekijk nu onze verschillende papieren tasjes.