Circulariteit in de informele horecasector: Uitdagingen en mogelijkheden!

De informele horeca, ook bekend als de Informal Eating Out (IEO) sector, heeft nog veel terrein te winnen op het gebied van circulariteit en duurzaamheid. Een recent onderzoek van adviesbureau Kearney heeft aangetoond dat er geen "one-size-fits-all" oplossing bestaat om circulariteit te bereiken. De doelstelling van Europa om in 2050 een volledig circulaire economie te hebben, vereist juist een op maat gemaakte aanpak. Wat zijn dan de uitdagingen en mogelijkheden voor deze sector op weg naar een circulaire economie? Dat bespreken we in dit blog!

Hoe bereiken we circulariteit in de IEO-sector?

De impact van de IEO-sector op het milieu

Fastfoodketens, foodtrucks en andere takeaway gelegenheden zijn populair bij consumenten vanwege hun gemak en snelle service. Echter, heeft de groei van deze sector ook negatieve gevolgen voor het milieu. 

De informele horecasector is verantwoordelijk voor een aanzienlijke hoeveelheid afval en CO2-uitstoot. De verpakkingen die worden gebruikt voor het serveren van eten en drinken, zoals plastic snackbakjes, dragen bij aan de groeiende plasticsoep van onze oceanen en bossen.

Een ander belangrijk milieuprobleem is voedselverspilling. Gasten worden vaak gestimuleerd om grote porties te bestellen, wat resulteert in grote hoeveelheden ongebruikt voedsel en swill afval dat vaak in de vuilnisbak belandt. Dit zorgt voor een onnodig verlies van de middelen die gebruikt zijn om het voedsel te produceren, zoals landbouwgrond, water en energie. En dat is natuurlijk zonde!

Overstappen op herbruikbare verpakkingen?

Er wordt veel gesproken over het overstappen op herbruikbare verpakkingen, maar hoe haalbaar is dit eigenlijk? Het gebruiken van herbruikbare verpakkingen heeft namelijk gevolgen voor de voedselveiligheid en de consumentenervaring.

Voedselveiligheid

Wanneer we overschakelen naar een model waarbij hergebruik de norm is, brengt dit een verhoogd risico met zich mee op ongewenste bacteriën of allergenen. Tenminste, wanneer het de bedoeling is dat de gebruikte verpakkingen weer terecht komen bij het restaurant. Consumenten nemen namelijk de herbruikbare verpakkingen mee naar huis en gebruiken deze misschien voor andere doeleinden, zoals opslag van spullen. Dit betekent dat restaurants worden geconfronteerd met extra kosten om beschadigde verpakkingen of verpakkingen die een risico vormen voor de voedselveiligheid te vervangen.

Consumentenervaring

Een switch naar herbruikbare verpakkingen in fastfoodrestaurants kan een flinke verandering betekenen voor de consumentenervaring, en helaas niet altijd in positieve zin. Consumenten moeten namelijk na gebruik de herbruikbare verpakkingen terugbrengen en op zoek gaan naar de juiste inleverpunten, wat veel tijd kan kosten. Daarnaast brengt het extra kosten met zich mee, bijvoorbeeld voor het afwassen van de verpakkingen.

De oplossingen voor een circulaire toekomst: Papieren wegwerpverpakking duurzamer dan herbruikbare verpakking!

Hoe kunnen we de ambities van Europa om aan circulariteit te voldoen, bereiken zonder negatieve economische, milieu- en consumentenresultaten te genereren? De huidige voorstellen van de Europese Unie om circulariteit te bereiken zijn niet genoeg, volgens het onderzoek. Er is behoefte aan een allesomvattende aanpak.

Het verminderen van de impact van de informele horecasector op het milieu is gelukkig geen onmogelijke uitdaging. Het is duidelijk dat er verandering nodig is in de manier waarop deze sector voedsel en drinken produceert, verpakt en verkoopt. Verbetering van verwerking/recycling geeft de beste milieu resultaten op korte termijn. Vaak gaan we ervan uit dat herbruikbare producten duurzamer zijn dan papieren wegwerpverpakkingen, maar dat blijkt niet zo te zijn. Wanneer je verpakkingen gebruikt in jouw (horeca)zaak is het belangrijk om rekening te houden met de gehele levenscyclus van die verpakkingen. Zo maak je de duurzaamste keuze!

Door te streven naar meer duurzame oplossingen, zoals hieronder, kan de IEO-sector uiteindelijk bijdragen aan een circulaire economie:

  • Het gebruik van biologisch afbreekbare verpakkingen
  • Het gebruik van verpakkingen zonder plastic
  • Het verminderen van voedselverspilling door porties te verkleinen
  • Overgebleven maaltijden te doneren aan voedselbanken
  • Het promoten van lokaal geproduceerd voedsel

TakeAware draagt bij aan een circulaire economie

Bij TakeAware vind je duurzame(re) alternatieven voor wegwerpverpakkingen die zijn gemaakt van diverse materialen. Het merendeel van onze producten draagt al bij aan een circulaire economie, waarin afval wordt gerecycled en omgezet in nieuwe verpakkingen. We zijn vastberaden om onze klanten en zo milieuvriendelijk mogelijk assortiment aan te bieden. Wil je ook een positieve impact op het milieu leveren? Bekijk dan al onze disposables zonder plastic of ga naar ons volledige assortiment! Of je nu op zoek bent naar biologisch afbreekbare verpakkingen, papieren verpakkingen of herbruikbare verpakkingen, we hebben het allemaal!