Alles wat je moet weten over rPET

Plastic afval is een groot probleem in onze samenleving en heeft een verwoestend effect op ons milieu. Jaarlijks belanden miljoenen tonnen plastic in onze oceanen en rivieren, wat ernstige gevolgen heeft voor de dieren die in en rondom deze wateren leven. Gelukkig zijn er oplossingen die kunnen bijdragen aan een schonere toekomst, rPET is daar één van. In dit blog duiken we dieper in op het rPET materiaal, de voordelen ervan en hoe het bijdraagt aan een circulaire economie.

Plastic flessen

Wat is rPET?

rPET is een afkorting voor gerecycled polyethyleentereftalaat, een duurzaam materiaal dat wordt gemaakt van ingezamelde (fris)drankflessen. Nadat deze flessen zijn ingezameld en gesorteerd op materiaal, ondergaan ze een streng proces van sorteren, malen en wassen om het schone gerecyclede plastic te verkrijgen. Vervolgens kan dit materiaal worden gesmolten en gebruikt om nieuwe producten te maken, zoals waterflessen en verpakkingen. Het gebruik van rPET draagt bij aan een circulaire economie, omdat er minder nieuw plastic wordt geproduceerd en er gebruik wordt gemaakt van reeds bestaand materiaal.

Wat zijn de voordelen van gerecycled plastic?

Gerecycled plastic is aanzienlijk minder milieubelastend en daarmee dé manier om bij te dragen aan een duurzamer milieu. Het hergebruiken van plastic afval heeft verschillende voordelen:

  • Door het hergebruiken van plastic afval wordt er minder plastic weggegooid, wat de hoeveelheid afval op stortplaatsen en in de oceaan vermindert. rPET flessen en verpakkingen kunnen na gebruik nogmaals worden gerecycled en verwerkt tot een stevig materiaal van hoge kwaliteit.
  • Het gebruik van rPET zorgt voor een sterk verminderde CO2 voetafdruk. Het recyclen van plastic vermindert namelijk de uitstoot van broeikasgassen, aangezien er minder energie nodig is om gerecycled plastic te smelten. 
  • Het gebruik van gerecycled plastic draagt bij aan een circulaire economie, waarin materialen worden hergebruikt en afval wordt verminderd.

Valt rPET onder de SUP-richtlijn?

De Single Use Plastics (SUP) richtlijn is een belangrijk initiatief van de Europese Unie om de hoeveelheid plastic afval te verminderen. Zo is er in 2021 een verbod gekomen op alle plastic wegwerp bestek en borden; óók die van rPET. Alle bekers en bakjes gemaakt van rPET moeten ook sinds 2022 het 'Made of Plastic' logo bevatten.

Hoewel de SUP-richtlijn zich richt op het verminderen van het gebruik van wegwerpplastics, is het belangrijk om op te merken dat rPET wel een duurzaam alternatief biedt voor nieuw plastic. Wil je meer informatie over de SUP-maatregelen? Je vindt het hier.

rPET flessen

rPET flessen kopen? TakeAware is de goedkoopste

Bij TakeAware zijn we altijd op zoek naar duurzamere alternatieven voor disposables. Met de transparante rPET flessen uit ons assortiment kun je jouw drankjes en sapjes goed vervoeren én maak je ook nog eens een duurzame keuze. In ons assortiment vind je wegwerp rPET flessen in vijf verschillende groottes: 250cc, 330cc, 500cc, 750cc en 1000cc. Voor zowel kleine als grote hoeveelheden drinken dus! Onze flessen worden geleverd met bijbehorende oranje doppen.

Naast rPET flessen hebben we ook nog andere disposables gemaakt van gerecycled plastic. Bekijk bijvoorbeeld onze salade bakjes met klapdeksel of smoothie bekers.