Wat is een aqueous coating?

Als je een blik hebt geworpen op onze website, heb je vast gezien dat sommige van onze kartonnen producten zijn voorzien van een coating. Meestal betreft het een PE-coating of een PLA-coating. In dit blog duiken we juist dieper in op een andere type coating, namelijk een aqueous coating en beantwoorden we een aantal van de meest gestelde vragen.

Koffiebeker met aqueous coating

Wat is een aqueous coating en waarom wordt het toegepast in voedselverpakkingen?

Aqueous coatings zijn niet gemaakt van water, maar ze worden zo genoemd omdat ze op waterbasis zijn. Wat aqueous coatings onderscheidt van conventionele coatings, is de manier waarop ze op het product worden aangebracht. Normaal gesproken worden PLA (polymelkzuur) of PE (polyethyleen) coatings gelijmd of gespoten op het papier, wat resulteert in een coating op de buitenste laag van het papier.

In het geval van een aqueous coating wordt deze aangebracht als verf of pigment, waarbij het merendeel van de vloeistof in de papiervezel wordt opgenomen. Hierdoor is slechts een dunne laag van de coating nodig om de benodigde barrière te creëren voor het verpakken en beschermen van eten en drinken. Dit maakt een coating op waterbasis ook geschikt voor voedselverpakkingen en drinkbekers. 

Waarom kiezen veel fabrikanten voor aqueous coatings boven andere soorten?

Het antwoord ligt in de efficiëntie. Aqueous coatings vereisen aanzienlijk minder materiaal om lekdicht te zijn in vergelijking met traditionele coatings zoals PE of PLA. Momenteel vraagt een coating op waterbasis ongeveer 6 gram per vierkante meter, terwijl PE met minstens 15 gram per vierkante meter en PLA met 30 gram per vierkante meter wordt gebruikt. Dit maakt aqueous coatings ook een stuk milieuvriendelijker. 

Is een coating op waterbasis plasticvrij?

Hoewel aqueous coating een milieuvriendelijke keuze is en aanzienlijk minder plastic gebruikt dan sommige traditionele coatings, is het belangrijk om te weten dat het niet volledig plasticvrij is. De samenstelling bevat thermoplastische materialen die, na verdamping van het water, een dunne laag op de papieren beker achterlaten. Deze laag bestaat uit kunststoffen die essentieel zijn voor de waterdichtheid en structuur van de beker.

Heeft het toepassen van een aqueous coating invloed op de kwaliteit van een product?

Coatings op waterbasis zijn uiterst betrouwbaar en hebben gelukkig geen enkele invloed op de smaak of geur van het product.

Er ontstaat wel een uitdaging met betrekking tot aqueous coatings en voedsel wanneer het gaat om alcoholische dranken. Tegenwoordig zijn veel koffiebekers voorzien van een coating op waterbasis. Wanneer deze in aanraking komt met alcohol, neemt het risico op lekkage aanzienlijk toe vergeleken met koffie of thee. Dus, als je van plan bent veel glühwein of koffie met likeur te serveren, is het wellicht verstandiger om een andere beker te kiezen. 

Bij TakeAware bieden we een diverse selectie aan koffiebekers, waaronder varianten met een PE, PLA of een aqueous coating. Ontdek ook onze herbruikbare bekers.