De Internationale Dag van het Bos

Elk jaar vieren we op 21 maart de Dag van het Bos. Dit wereldwijde initiatief is in 2012 opgezet door de Verenigde Naties met als doel het belang van bossen te benadrukken en bewustzijn te creëren over de bedreigingen waarmee ze geconfronteerd worden.

Het thema van dit jaar is Bossen en gezondheid’. De focus wordt gelegd op de gezondheidsvoordelen van bossen voor het milieu. In dit blog bespreken we deze voordelen, gaan we in op de diverse bedreigingen waar bossen mee geconfronteerd worden en geven we je tips voor het vieren van deze dag!

Dag van het Bos

De rol van bossen in gezondheid en welzijn

Bossen dragen op vele manieren bij aan onze gezondheid. Ze spelen een belangrijke rol bij het zuiveren van water en lucht, bij het opvangen van koolstof om klimaatverandering te verminderen, en bij nog veel meer:

  • Voedsel en voeding: Bossen bieden ons verschillende natuurlijke voedingsmiddelen, zoals fruit, noten en paddenstoelen. Daarnaast zijn er ook veel planten met medicinale eigenschappen te vinden in bossen.
  • Bescherming tegen ziektes: Bossen spelen een belangrijke rol bij het voorkomen van de verspreiding van ziekten door insecten en andere dieren. Maar, naarmate ontbossing blijft plaatsvinden, neemt het risico toe dat ziektes van dieren uiteindelijke toch op mensen worden overgedragen.
  • Mentale en fysieke gezondheid: Een wandeling door een bos vermindert stress, angst en spanning. Ook verbetert daardoor onze stemming, concentratie en creativiteit. Daarnaast kan het ons ook fysiek ten goede komen, het verbetert bijvoorbeeld ons immuunsysteem en verlaagt de bloeddruk.
  • Klimaatverandering: Bossen zijn essentieel bij het verminderen van klimaatverandering, omdat ze CO2 opnemen en opslaan en zo bijdragen aan het vertragen van het broeikaseffect.
Bron: Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO)

Waarom moeten we bossen beschermen?

Bossen zijn van onschatbare waarde voor ons ecosysteem en ons welzijn. Ze dienen als thuisbasis voor talloze planten- en diersoorten, produceren zuurstof en spelen een cruciale rol in het reguleren van het klimaat. Helaas worden bossen wereldwijd bedreigd en hebben ze dringend hulp nodig.

Een van de grootste bedreigingen voor bossen is ontbossing. Tussen 2015 en 2020 ging elk jaar 10 miljoen hectare bos verloren door ontbossing. Dit is ongeveer gelijk aan 14 miljoen voetbalvelden. Ontbossing is het gevolg van menselijke activiteiten, zoals het ongereguleerd kappen van bomen voor landbouw en houtproductie. Ontbossing heeft niet alleen gevolgen voor de biodiversiteit, maar ook voor het klimaat.

Brand vormt ook een bedreiging voor bossen. In 2015 werd wereldwijd ongeveer 98 miljoen hectare bos getroffen door brand. Branden worden in veel gevallen ook veroorzaakt door menselijke activiteiten, bijvoorbeeld door het verbranden van bossen om land vrij te maken voor landbouw. Branden hebben verwoestende gevolgen voor de biodiversiteit en kunnen leiden tot bodemerosie.

Het beschermen van bossen is van cruciaal belang voor het behoud van ons milieu en onze gezondheid. Door bosvriendelijk beleid te implementeren en meer duurzame investeringen in bossen en bomen te doen, blijven bossen beschermd en krijgen ze tijd om zich te herstellen.

Hoe kun je de Dag van het Bos vieren?

Er zijn talloze manieren om stil te staan bij deze dag, of je nu zelfstandig het bos induikt of meedoet aan een officieel evenement, elke (kleine) stap draagt bij aan de bewustwording of bescherming van bossen. Heb je geen idee hoe je de Dag van het Bos kunt vieren? Hieronder vind je enkele tips:

  • Ga het bos in: Breng wat tijd door in het bos en geniet van de omgeving. Maak een wandeling, ga picknicken als het weer dat toelaat of doe mee aan een georganiseerde bosactiviteit.
  • Plant een boom: Er is geen betere manier om deze dag te vieren dan door een boom te planten. Ga naar een lokale kwekerij, kies een boompje uit en plant hem in je tuin. Heb je geen tuin? Zoek een lokale organisatie die boomplantacties organiseert en doe daar aan mee!
  • Leer meer over bossen: Lees boeken of artikelen over bossen en hun belang of beluister een podcast over het onderwerp. Ontdek hoe bossen bijdragen aan de biodiversiteit, het klimaat en de economie!
  • Maak het verschil: Verminder je papiergebruik of koop producten die FSC-gecertificeerd zijn. Onder het volgende kopje vind je meer informatie over het FSC®-keurmerk.

FSC

    Disposables kopen? Kies voor producten met FSC®-keurmerk

    Het FSC®-keurmerk staat voor Forest Stewardship Council. Dit is een internationaal keurmerk met strenge eisen voor duurzaam en sociaal bosbeheer. Producten en materialen die aan de FSC® richtlijnen voldoen, worden gemaakt van hout afkomstig van verantwoord beheerd bosgebied. Op deze manier wordt ontbossing tegengegaan, wat belangrijk is om de CO2 uitstoot te verminderen en klimaatverandering te bestrijden. 

    Verantwoord bosbeheer houdt rekening met de biodiversiteit, de dieren die in het bos leven en met de mensen die van het bos afhankelijk zijn. Daarnaast biedt het een reeks aan voordelen ten opzichte van ongereguleerde ontbossing van natuurlijke bossen. Het bos wordt opgedeeld in vakken en elk jaar wordt er in een ander vak bomen geoogst, zodat het bos tijd krijgt om zich te herstellen.

    Het FSC-keurmerk wordt bij TakeAware toegekend aan disposables van hout, papier en karton. Benieuwd naar deze producten? Bekijk ons assortiment aan papieren disposables, kartonnen disposables en houten disposables.