Ga voor een duurzaam kopje koffie

In Nederland zijn we absolute koffie fanaten, gemiddeld drinken we 3 koppen per dag! Maar, hoe duurzaam is koffiedrinken eigenlijk? Hoe kunnen we er nu voor zorgen dat we op een verantwoorde manier koffie consumeren, zowel thuis als op het werk? Je vindt het allemaal hieronder.

Koffiebeker

Hoe schadelijk is een kopje koffie voor het milieu?

Ons dagelijks bakje koffie heeft zeker impact op het milieu. Van het verbouwen van de bonen tot het transporteren en branden ervan, het proces van een enkele kop koffie leidt tot ongeveer 36 gram aan CO2-uitstoot. Dit lijkt misschien een kleine hoeveelheid, maar aangezien we massaal koffiedrinken, leidt dit tot 800.000 ton aan CO2-uitstoot per jaar alleen al in Nederland!

Hoewel het transport van koffiebonen een bijdrage levert aan de milieubelasting, is het vooral de koffieteelt die de grootste impact heeft. De teelt van koffie vereist grote hoeveelheden chemicaliën, water en kunstmest, wat schadelijk is voor het milieu. Daarnaast zorgt de uitbreiding van koffieplantages wereldwijd voor ontbossing, wat weer schadelijk is voor de biodiversiteit en leidt tot een grotere uitstoot van broeikasgassen. Ook worden arbeiders op koffieplantages vaak slecht betaald en hebben ze geen toegang tot basisvoorzieningen zoals schoon drinkwater en beschermende kleding.

Tips voor een groene kop koffie

We houden (bijna) allemaal van koffie. De meeste koffiedrinkers zijn zich er echter niet van bewust dat het drankje een grote impact op het milieu heeft. Koffie wordt niet in Nederland geproduceerd waardoor het een lange weg aflegt voordat het in ons bekertje terecht komt. Hier zijn vier tips om jouw koffie-footprint te verkleinen!

Koffiezetten op maat

Ongeveer de helft van de milieubelasting van een kopje zwarte koffie komt door het proces van het zetten van de koffie. Dus deze tip is simpel: zet niet meer koffie dan je opdrinkt.

Er zijn verschillende manieren om koffie te zetten, zoals filterkoffie, pads of cups. Met filterkoffie maak je een goede keuze omdat er minder afval door verpakkingen ontstaat. Maar, vaak zetten we teveel koffie en wordt de rest weggegooid. Pads en cups zetten daarentegen precies de hoeveelheid koffie die je nodig hebt, alleen zorgen ze wel voor meer afval. Veel pads zijn tegenwoordig composteerbaar en mogen sinds kort ook in de gft-bak! Er zijn daarnaast merken die een inzamelsysteem hebben voor cups zodat ze gerecycled worden. Zoals je kunt zien, heeft elke manier zo zijn voor- en nadelen. Gelukkig nemen steeds meer en meer koffiemerken afscheid van plastic verpakkingen, en zijn er biologisch afbreekbare cups en herbruikbare filters op de markt. Genoeg keuze dus!

Verduurzaam meer dan alleen de koffie

Wanneer we koffiedrinken met melk, verhogen we de milieu-impact nog verder. Een kop koffie verkeerd heeft bijvoorbeeld 14 keer meer klimaatbelasting dan een espresso. Drink daarom zwarte koffie of stap over op plantaardige melk!

Er zijn meer manieren om duurzamer te zijn dan alleen het drinken van koffie zonder melk. Kies onder andere voor herbruikbare accessoires, zoals roerstaafjes van bamboe of FSC® gecertificeerd hout. Neem een kijkje in ons assortiment als je op zoek bent naar duurzame(re) koffiebenodigdheden.

Koffiedik hergebruiken

Als je op zoek bent naar manieren om minder afval te produceren, is het hergebruiken van koffiedik een optie. Gebruik het bijvoorbeeld voor de planten op kantoor of in huis. Koffiedrab bevat namelijk voedingsstoffen die goed zijn voor planten, waardoor je ook nog eens bespaard op het kopen van plantenvoeding.

Heb je ooit gedacht aan het maken van een scrub met koffiedik? Het maken van je eigen koffie scrub is niet alleen duurzaam en goedkoop, maar ook gezond. Dus als je geniet van een kop koffie met een zero waste gedachte, overweeg dan om je koffiedik her te gebruiken voor een scrub. Zo kun je gaan voor een simpele koffie scrub, waar je alleen koffieprut voor nodig hebt of voor een hydraterende koffie scrub, daarvoor meng je natuurlijke olie (olijfolie of argan olie) met koffiedik. Het geeft een ware boost aan je huid!

Koffie serveer je in duurzame bekers!

Is koffiedrinken uit een herbruikbare beker of mok duurzamer dan uit een papieren wegwerpbekertje? Dat hangt van het gebruik af. Een beker afwassen en omspoelen met warm water kost namelijk energie, maar het telkens weggooien van een beker zorgt voor afval. Drink je thuis of op het werk uit wegwerpbekertjes? Probeer deze zo vaak mogelijk te gebruiken en spoel ze eventueel om met koud water.

Ben je op zoek naar duurzame (wegwerp)koffiebekers voor op het werk? Bij TakeAware vind je een breed assortiment aan koffiebekers. Ook bieden wij een herbruikbare koffiebeker aan, ideaal voor op kantoor!