Een hybride aanpak als oplossing voor het plasticverbod

Ongetwijfeld weet je al dat Nederland verplicht is om wetgeving in te voeren die in lijn is met de Single-Use Plastics (SUP) richtlijn, ingesteld door de Europese Unie. Wij snappen dat voor veel ondernemers het nog lastig is om hier een weg in te vinden. In dit blog bespreken we een mogelijke oplossing voor het plasticverbod: een hybride aanpak waarbij je zowel plasticvrije disposables als herbruikbare producten gebruikt.

Een mis van disposables en herbruikbare producten

Waarom een mix van plasticvrije disposables en herbruikbare producten?

Het naleven van de wettelijke beperkingen kan soms uitdagend zijn, en de beschikbaarheid van producten die aan de wetgeving voldoen is niet altijd ruim voorhanden. Een hybride aanpak biedt dan ook een slimme oplossing waarmee jouw foodservicebedrijf zich moeiteloos kan aanpassen aan verschillende situaties. Met deze aanpak kun je een combinatie gebruiken van herbruikbare opties en biologisch afbreekbare, recycleerbare of composteerbare disposables.

We moeten natuurlijk realistisch blijven, want niet alle maaltijden en locaties zijn geschikt voor herbruikbare opties. Tegelijkertijd moeten we erkennen dat sommige wegwerpverpakkingen een niveau van gemak bieden dat herbruikbare verpakkingen simpelweg niet kunnen evenaren.

Het is raadzaam om een goede balans te vinden tussen het gebruik van wegwerpverpakkingen die geen plastic bevatten en recyclebare opties voor afhaalmaaltijden, en servies dat je kunt wassen en hergebruiken als je ter plaatse eet. Dit herbruikbare servies kan gemaakt zijn van porseleinen borden en stalen bestek, of je kunt kiezen uit een selectie van onze reusable bekers, maaltijdkommen of bestek.

Hoe werkt het in de praktijk?

Momenteel zijn er nog geen goede alternatieven plasticvrije disposables voor het serveren van drinken. Daarom is het verstandig om bij het serveren van drankjes, milkshakes en ijs te kiezen voor herbruikbare bekers. Wat betreft de maaltijdverpakkingen, kun je per gerecht kiezen tussen herbruikbare maaltijdbakjes en wegwerpverpakkingen. Voor hamburgers kun je bijvoorbeeld vetvrij papier te gebruiken, terwijl je friet kunt serveren in plasticvrije snackbakjes of puntzakken. Voor poke bowls en salades zijn herbruikbare kommen een uitstekende keuze.

Als je op kantoor werkt, is het ook belangrijk om rekening te houden met het aanstaande verbod op alle plastic wegwerpbekers. Een milieuvriendelijke optie is om te kiezen voor mokken van keramiek, glas of herbruikbaar plastic. Gebruik daarnaast een roerstaafje van hout en je hebt de perfecte mix van disposables en reusables. Als je twijfelt over wat het beste is voor jouw bedrijf, voer dan een proefperiode uit met een aantal medewerkers om te kijken welke optie het meest geschikt is.

Herbruikbare Mepal maaltijdbakken

Ontdek ons uitgebreide SUP-proof assortiment!

Bij TakeAware hebben we een breed scala aan producten die voldoen aan de SUP-richtlijn. Ons SUP-proof assortiment omvat zowel herbruikbare verpakkingen als wegwerpverpakkingen zonder plastic. Deze producten zijn volledig in lijn met de Europese wetgeving met betrekking tot kunststoffen en blijven ook na 2024 toegestaan voor het serveren van eten en drinken ter plaatse.

Het beste is dat al onze SUP-proof producten ook geschikt zijn voor afhaalmaaltijden. Hierdoor kunnen ze op meerdere manieren worden ingezet, wat ze uiterst veelzijdig maakt voor jouw bedrijf. Met ons SUP-proof assortiment ben je verzekerd van duurzame en verantwoorde verpakkingsoplossingen die niet alleen aan de wettelijke eisen voldoen, maar ook een positieve impact hebben op het milieu.

Of het nu gaat om het serveren van maaltijden in jouw eetgelegenheid of het aanbieden van afhaalmaaltijden, ons SUP-proof assortiment biedt de ideale keuze voor jouw bedrijf.