Alles over het PFAS verbod

Wellicht heb je het de afgelopen maanden meegekregen: Er komt een verbod op producten die PFAS bevatten. Benieuwd om welke producten het gaat en wat de nieuwe regels precies inhouden? We zetten alle feiten voor je op een rijtje! 

Wat is PFAS? 

PFAS (poly- en perfluoroalkylstoffen) is een verzamelnaam voor ongeveer 6000 stoffen die in verschillende producten zit. De stoffen worden onder andere gebruikt om producten vetvrij en waterafstotend te maken. Zo bevatten ook veel van onze suikerriet producten deze stof. Denk aan de bekende witte sausbakjes, snackbakjes en menuboxen

bagasse

Waarom een verbod op PFAS? 

Volgens het RIVM zijn producten met PFAS erin veilig en hebben ze geen schadelijke effecten op de gezondheid. Toch komt er een verbod op de productie ervan, omdat er volgens Nederland en een aantal andere landen in Europa zo min mogelijk van in het milieu terecht moet komen.  

Geen reden tot paniek! 

De nieuwe regeling treedt in werking met ingang van 1 juli 2022. Toch is er geen reden tot paniek! Er is namelijk een redelijke overgangsperiode opgenomen voor alle producten die voor 1 januari 2023 in de handel zijn gebracht. Deze mogen verhandeld worden tot de voorraden op zijn, wanneer ze voldoen aan de Warenwetregeling verpakkingen en gebruiksartikelen zoals deze luidde op 30 juni 2022. 

Suikerriet disposables zonder PFAS

Momenteel zijn er veel ontwikkelingen gaande met betrekking tot het produceren van suikerriet producten zonder PFAS. Tot die tijd mogen onze huidige suikerriet producten nog gewoon verkocht en gebruikt worden.  

Heb je vragen over dit onderwerp? Lees hier de officiële bekendmaking of neem contact op met één van onze medewerkers.