5 Tips voor duurzaam, slim en gezond eten

In Nederland wordt er enorm voor voedsel verspilt. Dit is erg slecht voor het milieu en daarnaast natuurlijk ook zonde. Veel mensen denken dat duurzaam en gezond voedsel duur is. In tegendeel is duurzaam en gezond eten veel makkelijker en goedkoper dan je denkt. Hieronder worden 5 tips gegeven voor duurzaam, slim en gezond eten waarbij er rekening wordt gehouden met het beperken van voedsel verspilling. 

Ga voor vega of eet minder vlees

Vlees is enorm belastend voor het milieu. De dieren gebruiken veel land, water en voer en het vee zorgt voor veel uitstoot van broeikasgassen. Wanneer je een aantal keer per week vegetarisch gaat eten, is het al makkelijker om vlees vaker weg te laten in je gerecht. Daarnaast zijn er veel vleesvervangers, die net zo lekker zijn. Denk bijvoorbeeld aan vervangers als tofu, peulvruchten, noten en linzen. Hierdoor help je het klimaat en bespaar je ook nog eens geld!

Verbruik minder zuivel

Het milieu belast je minder door het gebruik van zuivel te verminderen of zelfs helemaal te vervangen. Een melkkoe produceert op dagelijkse basis ongeveer 25 liter melk of meer. De melkveehouderijen gebruiken energie voor de productie van melk, waardoor CO2 vrijkomt. Daarnaast produceert de koe zelf, via zijn mest, ook methaan. Voor het produceren van plantaardige melk is minder energie, land, grondstoffen en water nodig. Vervang je koemelk dus voor alternatieven, zoals sojamelk, havermelk, amandelmelk.

Kook met het seizoen mee

Wanneer je met de seizoenen mee eet, zullen de kosten van je boodschappen gemiddeld lager zijn. Seizoensgroenten en -fruit worden in een bepaald seizoen geoogst, omdat ze dan de beste smaak hebben. Doordat er op dat moment veel aanbod is en de producten snel geoogst worden is de prijs laag.

Let op waar je eten vandaan komt

Steeds meer mensen, voornamelijk kinderen, hebben geen idee waar hun voedsel vandaan komt. Het is belangrijk om hier op te letten. Veel eten komt namelijk met het vliegtuig naar Nederland, wat natuurlijk niet goed is voor het milieu. Daarnaast worden ook veel producten geproduceerd in verwarmde kassen die veel energie gebruiken. Let dus op waar jouw eten vandaan komt, dit kan je meestal zien aan de stickers die op het product geplakt zitten. Meestal is het zo dat van hoe dichterbij het komst, des te duurzamer het is.

Voorkom voedselverspilling 

Het verspillen en weggooien van voedsel is enorm zonde en slecht voor het milieu. Helaas verspillen we in Nederland alsnog veel eten. Er zijn veel makkelijke handelingen om thuis voedselverspilling tegen te gaan. 

  • Haal je eten een aantal keer per week vers of op de markt.
  • Kijk je voorraadkasten na en maak eerst het voedsel op wat je nog hebt liggen. 
  • Wees creatief met je restjes: Zoek naar recepten voor de restjes die je nog in huis hebt.
  • Bewaar je voedsel op de juiste temperatuur en plek, zodat het minder snel bedorven raakt. 

Ga voor duurzame verpakkingen

Ben jij geïnspireerd om duurzamer, slimmer en gezonder te eten? Neem dan ook een kijkje op onze website. TakeAware verkoopt duurzame disposables in allerlei vormen en maten. Benieuwd naar ons assortiment? Wij bieden disposables aan van duurzame materialen zoals hout, suikerriet en bamboe. Bekijk bijvoorbeeld onze kommen, soepbekers en frietbakjes.