Interview FC Groningen

FC Groningen heeft een vooraanstaande positie ingenomen door niet alleen op het veld, maar ook daarbuiten een verschil te willen maken. De club staat bekend om zijn toewijding aan duurzaamheidsinitiatieven, zowel in als rondom het stadion. In gesprek met Remko Fuchs, horecamanager bij FC Groningen, komen we meer te weten over de inspanningen van de club op het gebied van verduurzaming, de voorbereidingen die worden getroffen voor de aanstaande SUP-maatregelen, de grootste uitdagingen in de horeca en het belang van branding en communicatie met supporters.
Interview FC Groningen Remko

FC Groningen zet duurzame koers voort met groene initiatieven

Duurzaam ondernemen krijgt steeds meer aandacht van bedrijven en andere organisaties, en ook FC Groningen zit niet stil. Met het dak vol zonnepanelen en de samenwerking met Energy Valley heeft FC Groningen zich ontwikkeld tot de groenste voetbalclub van Nederland. "We streven ernaar om op een duurzame manier te ondernemen, met alle middelen die we hebben. We doen bijvoorbeeld ook niet altijd alle lampen aan en zetten niet altijd overal de kachel aan." benadrukt Fuchs. Vanuit de overtuiging dat iedereen een rol te spelen heeft, worden ook de horeca-activiteiten niet overgeslagen. Het stadion produceert immers aanzienlijke hoeveelheden afval tijdens wedstrijden en daarom maakt de club al enige tijd gebruik van duurzamere disposables. "Je moet iets met al dat afval. Je kan mensen ook niet twee keer dezelfde beker geven. We gebruiken nu jullie disposables, waarbij alles van karton is gemaakt en volledig recyclebaar is, behalve een dunne plastic coating in de koffiebeker. We proberen daar waar we kunnen alles gescheiden in te zamelen."

Vanaf 1 januari 2024 veranderen de regels voor het gebruiken van wegwerpbekers en -bakjes voor consumptie ter plaatse. Ook FC Groningen staat voor de keuze om over te stappen op herbruikbare alternatieven, plasticvrije verpakkingen of hoogwaardig recyclebare verpakkingen. "Volgend jaar gaan we met hard cups werken, dat zijn herbruikbare bekers. Na gebruik worden alle bekers ingezameld en naar de leverancier gebracht, die wast het dan voor ons af. Het is of dit of allemaal plastic apart gaan inzamelen, dat wil je gewoon niet."

 

Interview FC Groningen

Een efficiënte aanpak tijdens piekmomenten

Eén van de grootste struikelblokken voor supporters is al lange tijd de horeca in het stadion. Lange wachtrijen en de matige kwaliteit van het eten waren veelvoorkomende klachten. Sinds de komst van Fuchs bij de club, ziet hij servicesnelheid dan ook als de grootste uitdaging. Fuchs voegt toe: "De grootste uitdaging is eigenlijk hoe zorgen we dat onze supporters sneller drinken en eten krijgen en dat het beeld van ons als service verlenende organisatie bijdraait."

Om deze uitdaging aan te pakken, heeft Fuchs een eenvoudige maar effectieve maatregel doorgevoerd. Door het assortiment te beperken en de keuzemogelijkheden te verminderen, kan het personeel sneller werken en meer supporters voorzien van een hapje en een drankje. Fuchs legt uit: "Het heeft onder andere ingehouden dat ik een zeer verguisde maatregel heb genomen door patat te schrappen in de rust. Patat kost heel veel handelingen en we hebben hier niet onbeperkte middelen om alles te kunnen klaarzetten." 

Fuchs kijkt positief terug op deze beslissing en constateert dat de perceptie van de horecadiensten aanzienlijk is verbeterd. "De beeldvorming over de horeca is 180 graden gedraaid", zegt hij tevreden. "Nog steeds zijn er mensen die in hun ogen te lang moeten wachten, maar ik hoor veel meer positieve reacties."

Daarnaast heeft Fuchs speciale drankcontainers geïntroduceerd aan de kant van de Noordtribune, waar uitsluitend bier verkrijgbaar is. Deze maatregel is ook genomen met als doel de servicesnelheid verder te verhogen. Remko voegt eraan toe: "Op de laatste wedstrijden die we hebben mogen uitspelen, hebben we daar 4500 halve liters verkocht in twee uur tijd. Dan blijkt maar weer dat je ongelooflijke snelheid kunt genereren in de doorgifte."

 

FC Groningen Disposables

Voedselverspilling tijdens gestaakte wedstrijden 

Het probleem van voedselverspilling is wijdverspreid in onze samenleving, waar simpelweg te veel goed voedsel wordt weggegooid. FC Groningen doet er alles aan om voedselverspilling tot een minimum te beperken. Echter, hoe ga je hiermee om als een wedstrijd onverwachts wordt gestaakt?

Het is een uitdaging waar Fuchs mee te maken heeft gehad tijdens de laatste wedstrijden die met publiek zijn gespeeld. Tijdens de wedstrijd tegen NEC op 22 april werd iedereen geconfronteerd met een onverwachte situatie toen een jongen een beker bier precies op de hak van de assistent-scheidsrechter gooide. Fuchs vertelt: "Je probeert dan nog wel wat te verkopen, maar we wisten al dat het in de lucht hing dat de wedstrijd dan gestaakt zou worden. We zijn bekend met de regels, als hij geraakt wordt, wordt de wedstrijd stilgelegd. Dus toen heb ik al gezegd dat ze niks meer bij moesten maken." Helaas resulteerde dit in het moeten weggooien van producten. Fuchs benadrukt zijn ongenoegen: "Dat stuit me heel erg tegen de borst. Los van het feit dat waste geld kost, wil je het gewoon niet."

Voorafgaand aan de wedstrijd tegen Ajax op 14 mei werden er al acties aangekondigd en was het ook voor FC Groningen duidelijk dat de wedstrijd niet lang zou duren. "Er gingen natuurlijk al verhalen rond dat er pogingen zouden worden gedaan om de wedstrijd te doen staken dus daar hadden we al rekening mee gehouden in de units door niet te veel klaar te zetten." Voor aanvang van de wedstrijd uitten supporters hun eerste frustraties door middel van spandoeken, gevolgd door het afsteken van rookbommen tijdens de wedstrijd. In de negende minuut beslist de scheidsrechter om de wedstrijd definitief te staken.

 

FC Groningen Disposables

FC Groningen versterkt merkidentiteit met bedrukte disposables

Welk advies zou hij geven aan organisaties en bedrijven die willen investeren in duurzaamheid? "Houd het simpel, maar doe het goed. Betrek mensen in je verhaal, want dan heb je al de helft gewonnen. Of je nu een patatje serveert, een drankje schenkt of iets groots doet, als je mensen meeneemt in je verhaal, zullen ze erachter staan." Bij FC Groningen komt dit tot uiting doordat ze de trots van de supporters willen laten zien, wat ze doen met gepersonaliseerde disposables. "Ik weet zeker dat alle mensen die hier komen, allemaal mensen zijn uit de omgeving, uit Groningen of Drenthe. Ze zijn trots op waar ze vandaan komen en trots op de club. Die trots moet je ook in alles wat je doet uitstralen. Daarom kiezen we bewust voor dit design en doen we dat bij TakeAware, omdat ik vind dat we moeten laten zien dat we trots zijn op wie we zijn en wat we doen."

Supportersorganen, waar Fuchs nauw mee in contact staat, reageren positief op deze verandering. "De bedrukte disposables worden zeer gewaardeerd vanwege hun uitstraling die perfect aansluit bij waar de club voor staat," zegt Fuchs, "het heldergroene ontwerp en het mooie logo zorgen ervoor dat de branding nu veel meer klopt dan dat het in het verleden deed."

"We moeten eigenlijk nog een seizoen doordraaien, waarin we ook op voetbalgebied wat meer successen kunnen vieren. Dan valt alles nog meer op.” Het is geen geheim dat in de laatste weken van het seizoen de focus vooral lag op de teleurstellende resultaten met degradatie als gevolg. Maar, met de eerste paar zeges van de voorbereiding op zak, is het nu tijd om met frisse moed te kijken naar de toekomst. "We komen nu weer in de mood om leuke dingen te brengen."

Trots van het Noorden

Wil je meer te weten komen over de visie en ambities van FC Groningen? Ga naar de officiële website en ontdek hoe deze club streeft naar succes op en naast het veld.

FC Groningen