Alles wat je moet weten over bamboe en bamboe disposables

Iedereen kent het materiaal bamboe wel. Wellicht heb je het zelf eens in handen gehad of een panda het op zien eten. Ook bij ons is Bamboe niet onbekend en wordt het veel gebruikt voor het maken van duurzame disposables. Maar wat is bamboe nou precies? Waar komt het vandaan? En hoe komt het uiteindelijk als bakje of bordje in jouw handen terecht? Hieronder alle antwoorden op deze brandende bamboe vragen.

Wat is bamboe precies?

Bamboe is van origine een grassoort, maar is wel een tikkeltje anders dan het gras dat we hier in Nederland kennen. Bamboe is namelijk een grassoort met een groeisnelheid van een paar millimeters tot tientallen centimeters per dag. De groeisnelheid hangt af van de soort bamboe je bekijkt. Omdat bamboe zo snel groeit wordt het op sommige plekken zelfs als onkruid gezien. Hoe tof is dat; van onkruid duurzame disposables maken! Bamboe groeit vooral in de tropische en subtropische gebieden, de kans dat je in Nederland tegen en wilde bamboestruik aanloopt is dus vrij klein.

Wat zijn de voordelen van bamboe? 

Bamboe wordt steeds meer gezien als de wonderplant van onze planeet. De grassoort groeit zo snel en in grote getalen dat het bijna zonde is om er niks mee te doen. Het eerste voordeel is dan ook dat bamboe vooralsnog een oneindige grondstof is. Naast de groeisnelheid van bamboe is ook het landoppervlak waarop de grassoort groeit opmerkelijk, vergeleken met andere bomen en planten. Het groeioppervlak van bamboe is relatief klein. In vergelijking met bijvoorbeeld de katoenkwekerij is de oogst van bamboe c.a. 10x zoveel op hetzelfde stukje land. 

Wat bamboe nog meer een wonderplant maakt is het feit dat de grassoort luchtzuiverend is. Bamboe neemt van nature meer koolstofdioxide op en produceert nog meer zuurstof. De plant heeft een enorm efficiënt luchtzuivering systeem en produceert 35% meer zuurstof dan de gemiddelde boom met dezelfde omvang. Als laatste: wat maakt bamboe nou zo duurzaam? Bamboeproducten zijn 100% natuurlijk omdat bamboe wordt geteeld zonder het gebruik van pesticiden of chemische meststoffen. Dit maakt bamboevezel 100% biologisch afbreekbaar en ontzettend duurzaam. Kortom: bamboe is op vele vlakken een uitstekend materiaal voor duurzame producten. 

Van bamboe naar disposable 

Na 4 a 5 jaar is bamboe volgroeid en kan het gekapt worden. Bamboe is te verwerken tot vezels, waar onder andere kleren van gemaakt kunnen worden, maar ook plaatmateriaal. Eerst wordt de bamboe in lange stroken gezaagd. De stroken worden daarna gekookt in water om verschillende parasieten en bacteriën te doden. Naast het reinigen van de bamboe worden de stroken ook buigbaar in het water. Met de buigbare stroken kunnen allerlei producten worden gevormd. Door simpelweg bamboe stroken op elkaar te lijmen ontstaan steeds dikkere planken, deze kunnen als timmerpanelen worden gebruikt voor vloeren en meubels. Bamboe disposables worden op een vergelijkbare manier gevormd en zijn ook nog 100% biologisch afbreekbaar. Wist je dat de meeste bamboe disposables na gebruik gewoon in de GFT- afvalbak mogen? Duurzamer dan dat kan bijna niet! 

Bamboe disposables bij TakeAware 

Bij TakeAware kunnen we natuurlijk niet achterblijven als het gaat om deze duurzame wonderplant. We verkopen bamboe rietjesbamboe prikkers en bamboe bestek. Al onze bamboeproducten zijn 100% biologisch afbreekbaar en composteerbaar volgens EN13432. Voor wie niet bekend is met de EN-norm, hier een korte toelichting: Deze norm maakt bedrijven bewust van de afbreekbaarheid van de verpakkingen die zij fabriceren. Het EN nummer zorgt voor een duidelijk beeld naar de consument in hoeverre het product écht biologisch afbreekbaar is. Vaak worden termen zoals composteerbaar, bio-based etc. gebruikt, zonder onderbouwing. De EN-norm zorgt dus voor een duidelijke norm waar een product aan moet voldoen. 

In onze digitale schappen vind je verschillende bamboe producten van hoge kwaliteit en met een scherpe prijs. Wil je meer weten over onze bamboe producten of service? Neem dan contact met ons op. Naast bamboe disposables verkopen we producten van verschillende andere duurzame materialen, zoals: suikerrietpalmblad en karton.